Z dioksinom okužena svinjina je bila po podatkih Evropske komisje izvožena tudi na Poljsko. Foto: EPA
Z dioksinom okužena svinjina je bila po podatkih Evropske komisje izvožena tudi na Poljsko. Foto: EPA
Kmetijski ministri o dioksinu

Afera s strupenim dioksinom, ki lahko v večjih količinah povzroči raka, je izbruhnila konec lanskega leta v nemški deželi Saška, ko so ga odkrili v jajcih in mesu, kamor je prišel z okuženo maščobo, primešano krmi za perjad in prašiče.

Z dioksinom okužena jajca so bila iz Nemčije izvožena na Nizozemsko in v Veliko Britanijo, okužena svinjina pa na Poljsko in Češko. Oporečni proizvodi ali okužene živali naj bi prišli tudi v Francijo, Italijo in na Dansko.

Na zasedanju kmetijskih ministrov Evropske unije je nemška ministrica Ilse Aigner evropskim kolegom predstavila nemški načrt za ukrepanje na nacionalni in evropski ravni. Evropska komisija bo preučila nemške predloge in predlagala ukrepe na evropski ravni.

Eden izmed teh ukrepov naj bi bil ločitev proizvodnje maščob za industrijsko uporabo od maščob za hrano in krmo.

"Dajaj v hrano živali samo tisto, kar bi z veseljem pojedel tudi sam," je načelo Slovenije opisal slovenski kmetijski minister Dejan Židan ob pojasnitvi, da v Sloveniji ni prakse, da bi se v prehrani uporabljali stranski proizvodi takih ali drugačnih surovin.

Najprej javni interes
Ponekod po Evropi so pri pripravi krme za živali uporabljali proizvode iz obratov, ki niso registrirani kot prehranski obrati, zaradi česar bo Komisija predlagala obvezno registracijo vseh udeležencev v prehranski verigi.

Gre za to, da bi morali biti "v prehranski verigi dejansko registrirani in potem tudi certificirani s strani javnih ustanov vsi udeleženci", je povedal Židan. V nemškem primeru so namreč v prehransko verigo prišle surovine iz obratov, ki niso bili registrirani, in država nad njimi ni izvajala nadzora, ki ga sicer izvaja v prehranski verigi.

Kot zelo pomembno novost je slovenski minister izpostavil predlog Komisije, da bi morali tudi zasebni laboratoriji, če ugotovijo neskladje, ki lahko škoduje zdravju potrošnika, o tem obvestiti javne organe. "Javni interes mora prevladati nad poslovno skrivnostjo," je prepričan Židan.

Kmetijski ministri o dioksinu