Afera z dioksinom se je razširila po Nemčiji. Foto: EPA
Afera z dioksinom se je razširila po Nemčiji. Foto: EPA
Analizirali so že vzorce z več tisoč farm. Foto: EPA

Kot je sporočila organizacija iz Berlina, analiza vzorcev na dioksin kaže na sledi pentaklorofenola, ki je bil uporabljen kot fungicid. V Nemčiji so pentaklorofenol nehali izdelovati že leta 1986, od leta 1989 pa sta prepovedani njegova prodaja in uporaba. Po navedbah Foodwatcha se pentaklorofenol v Južni Ameriki in Aziji uporablja kot fungicid pri pridelavi soje.

Vsebnost fingicida naj bi bila razvidna iz vzorca maščobe za krmo, ki ga je proizvedlo partnersko podjetje družbe Harles & Jentsch, proti kateri sicer poteka preiskava zaradi z dioksinom okuženih izdelkov.

Presegel vrednost za 164-krat
Analizirani vzorec krme je vseboval 123 nanogramov dioksina na kilogram, poroča Foodwatch. Zakonsko dovoljeno mejo 0,75 nanograma na kilogram je presegel za 164-krat, nemško kmetijsko ministrstvo pa navedb Foodwatcha še ni želelo komentirati. Ministrica za kmetijstvo Ilse Aigner se je prav danes na kriznem srečanju sešla s predstavniki kmetijskega sektorja, kjer naj bi govorili o posledicah afere z dioksinom.

Nemške oblasti so danes sporočile, da njihove farme ne predstavljajo nevarnosti za zdravje. Tiskovni predstavnik kmetijskega ministrstva Holger Eichele je zatrdil, da je odločitev Slovaške, sicer tudi članice EU-ja, da ustavi prodajo nemške perutnine in jajc ter počaka na analize, "neutemeljena in povsem nesprejemljiva". "To smo že pojasnili tudi Evropski komisiji," je dejal Eichele in ob tem dodal, da je Evropska komisija pozdravila sprejete ukrepe v zvezi z afero z dioksinom v živalski krmi v Nemčiji in potrdila njihovo učinkovitost. Slovaška je prodajo jajc in perutnine iz Nemčije ustavila v petek.

Eichele je še dejal, da potekajo tudi pogovori z Južno Korejo, da bi prepričali oblasti o učinkovitosti sprejetih ukrepov. Želimo pojasniti, da izvoz nemškega mesa ne pomeni nikakršnega tveganja za zdravje, je dejal. Tudi Južna Koreja je EU pretekli teden obvestila, da je zaradi afere z dioksinom v živalski krmi začasno prepovedala uvoz svinjine iz Nemčije.

V Nemčiji so znova dovolili obratovanje okoli 3.000 od skupno 4.700 farm, ki so jih preventivno zaprli pretekli petek zaradi suma, da so v njih živali krmili z okuženo krmo, je sporočilo kmetijsko ministrstvo v zvezni deželi Spodnja Saška, kjer je večina farm, na katerih naj bi odkrili povišane vsebnosti dioksina v krmi. Kot je danes povedal tiskovni predstavnik deželnega ministrstva Gert Hahne, na 1.470 obratih še opravljajo preiskave. Do zdaj so povišane vsebnosti dioksina v živilih odkrili na nekaj manj kot desetih farmah, gre pa za jajca, ki so jih tudi uničili.

Afera s strupenim in med drugim rakotvornim dioksinom, ki so ga odkrili v krmi za piščance in prašiče, je konec lanskega decembra izbruhnila v nemški zvezni deželi Spodnja Saška. Podjetje Harles & Jentsch, ki je proizvajalo maščobe za krmo, v katerih je bila zvišana vsebnost dioksina, naj bi sicer že marca lani ugotovilo zvišane vrednosti dioksina v svojih izdelkih, vendar tega niso sporočili pristojnim službam. Zaradi tega delo podjetja preiskujejo kriminalisti.