Oblasti sporočajo, da jajca ne predstavljajo nevarnosti za zdravje. Foto: EPA
Oblasti sporočajo, da jajca ne predstavljajo nevarnosti za zdravje. Foto: EPA
Preplah zaradi dioksina

Ministrstvo je zatrdilo, da se okuženo meso ni prodajalo, poleg tega pa kratkoročno uživanje takega mesa naj ne bi bilo škodljivo. Najprej je o odkritju rakotvornega dioksina poročala revija Focus. V vzorcih naj bi bilo 4,99 delov dioksina na trilijon delov mesa, kar je dvakrat več kot je dovoljeno.

Pred tem so povišane vrednosti dioksina odkrili v jajcih, pristojne službe pa so zaradi vsebnosti dioksina v krmi v petek zaprle okoli 4.700 farm po vsej Nemčiji.

Focus je poročal, da so oblasti v zvezni deželi Schleswig-Holstein zasegle premoženje podjetja Harles&Jentsch, ki je proizvajalo maščobe za krmo, v katerih so odkrili zvišane vrednosti dioksina. Eden izmed vzorcev krme je vseboval kar 77-krat več dioksina, kot je dovoljeno.

Za zasego premoženja omenjenemu podjetju so se oblasti odločile, saj pričakujejo večje število zahtevkov za odškodnine, ki jih bodo zahtevali od podjetja. Čeprav je podjetje že marca lani ugotovilo zvišane vrednosti dioksina v svojih izdelkih, pa tega niso sporočili pristojnim službam. Zaradi tega podjetje že preiskujejo kriminalisti.

Po podatkih iz Berlina in Bruslja so bila jajca z nekaterih piščančjih farm, kjer so piščance hranili z zastrupljeno krmo, izvožena na Nizozemsko in v Veliko Britanijo ter so bila namenjena za nadaljnjo predelavo.

Preplah zaradi dioksina