V Slovenijo piščančjega mesa uvozimo relativno malo. Več je svinjskega mesa. Foto: EPA
V Slovenijo piščančjega mesa uvozimo relativno malo. Več je svinjskega mesa. Foto: EPA

Preglede so opravili pretežno v velikih skladiščih največjih trgovskih hiš in pri nekaterih nosilcih dejavnosti v Sloveniji. Generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič je pojasnila, da je bilo generalno ugotovljeno, da je na slovenskem trgu zelo malo uvoženega piščančjega mesa, se pa pojavljajo precej velike količine iz cele Evrope uvoženega svinjskega mesa, a so to na Vursu vedeli že prej.

"Če bi bil potreben umik živil iz Nemčije, bi to lahko naredili takoj"
Veterinarski inšpektorji so popisali vse dobavitelje za puranje, piščančje in svinjsko meso, ki je uvoženo iz Nemčije. Čadonič Špeličeva je pojasnila, da so to naredili zato, da bi natančno vedeli, kdo so dobavitelji teh izdelkov na slovenski trg in da bi bili pripravljeni, če bi bilo treba takoj umakniti ta živila.

"Za zdaj se še ni izkazalo, da bi bila živila, ki so potencialno okužena z dioksinom v Nemčiji, sploh dana kam na trg izven nemškega ozemlja, razen dveh pošiljk jajc na Nizozemsko," je dejala Čadonič Špeličeva.

Direktorica veterinarske uprave pričakuje, da bodo danes končali obdelavo podatkov, če bodo našli kar koli spornega, pa bodo nemudoma obvestili javnost. V Sloveniji imamo sicer po njenih besedah srečo, saj imamo veliko dobrih proizvajalcev perutninskega mesa.