Nemške oblasti so potrdile, da so bili do zdaj z dioksinom okuženi jajca, svinjina in perutnina. Foto: EPA
Nemške oblasti so potrdile, da so bili do zdaj z dioksinom okuženi jajca, svinjina in perutnina. Foto: EPA

Vodja oddelka za varnost živil na nemškem ministrstvu za zaščito potrošnikov Bernard Kühnle je povedal, da so pri 23 od skupno 83 analiziranih vzorcev jajc odkrili povišane vrednosti dioksina, medtem ko so pri svinjskem mesu med 33 do zdaj analiziranimi vzorci le pri enem našli preveliko količino dioksina, pri enem pa so bile vrednosti na meji dovoljenega. Primer prekoračene vrednosti dioksina so odkrili tudi pri kokoših nesnicah.

Pri 21 odvzetih vzorcih mleka, 13 vzorcih pitanih kokoši in šestih vzorcih piščancev pa ugotovljene vrednosti dioksina niso bile prekoračene. Zaradi preiskav je še vedno zaprtih 396 farm.

Po besedah Kühnleja se je svinjsko meso iz nemške zvezne dežele Saška-Anhalt, ki naj bi bilo domnevno zastrupljeno z dioksinom, znašlo tudi na Češkem in Poljskem, a za zdaj še ni podatkov ter analiz, da meso dejansko vsebuje dioksin.

Preveritev celotne prehrambene industrije
Nemško kmetijsko ministrstvo je predstavilo akcijski načrt za izboljšanje varnostnih standardov in ostrejši nadzor v proizvodnji živalske krme. Ministrica Illse Aigner je na novinarski konferenci v Berlinu pojasnila, da bodo poostrili obvezno poročanje o izsledkih analiz in izvajanje nadzora živalske krme, poleg tega pa bodo uvedli tudi nov sistem izdajanja dovoljenj.

"Jasno je, da bo ta zadeva imela posledice," je dejala Aignerjeva in dodala, da bo, tudi če dozdajšnje preiskave ne bodo pokazale, da je zastrupitev z dioksinom posledica kriminalnega dejanja, afero z dioksinom izkoristila za preveritev celotne prehrambene industrije, saj je treba dvigniti varnostne standarde.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila podporo kriznemu upravljanju kmetijske ministrice, je sporočil njen tiskovni predstavnik in tako zavrnil govorice, da je kanclerka nezadovoljna z njenim delom.