V evropski blagajni bo med letoma 2014 in 2020 960 milijard evrov. Foto: BoBo
V evropski blagajni bo med letoma 2014 in 2020 960 milijard evrov. Foto: BoBo
Evropska unija
Martin Schulz, Jose Manuel Barroso in Enda Kenny ob razglasitvi novice o proračunu. Foto: EPA

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po izrednem sestanku s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in predsednikom irske vlade Endo Kennyjem povedal, da so dosegli dogovor. "Z navdušenjem oznanjam, da imamo danes politični dogovor o prihodnjem proračunu EU-ja," je povedal Barroso. "Dogovor je dober za Evropo, za njene državljane in gospodarstvo," je poudaril. Dogovor morajo potrditi še članice Unije in parlament.

Dogovor po Barrosovih besedah prinaša več prožnosti, pospešitev financiranja ukrepov za boj proti brezposelnosti mladih ter za financiranje malih in srednjih podjetij, omogoča krepitev pomoči najbolj ogroženim in potrjuje dogovor o rebalansu letošnjega proračuna. Večletni evropski proračun "ni abstrakten koncept, je pravi sklad za rast Evrope, ki je nujen za učinkovit boj proti brezposelnosti mladih in za financiranje gospodarstva, o čemer bo danes razpravljal vrh Unije," je še izpostavil Barroso.

Podlaga za pogajanja je bil februarski dogovor voditeljev Unije, da bo v evropski blagajni v obdobju 2014-2020 960 milijard evrov, kar je odstotek bruto nacionalnega dohodka Unije. To je prvi večletni proračun v zgodovini povezave, ki je siromašnejši od svojega predhodnika, poimenovali pa so ga proračun zmernosti.

Schulz: Unija v prihodnje potrebuje drugačno strukturo proračuna
Predsednik parlamenta Schulz je manj navdušen, a pravi, da je dogovor sprejemljiv in da se bo boril za to, da na plenarnem zasedanju prihodnji teden dobi večino glasov evropskih poslancev. Parlament je bil zelo razočaran nad februarskim dogovorom, ki po mnenju parlamenta ni bil dovolj ambiciozen, zato se je v pogajanjih boril za to, da bo 960 milijard evrov res na voljo, kar je tudi dosegel, je pojasnil Schulz. V zdajšnjem večletnem proračunu namreč okoli 55 milijard niso porabili, temveč vrnili članicam ali namenili za druge cilje, je še dodal.

Pri tem je Schulz poudaril, da potrebuje Unija v prihodnje drugačno strukturo proračuna, in kot enega največjih dosežkov v pogajanjih izpostavil revizijsko klavzulo, ki določa, da morata parlament in komisija v naslednjem mandatu preučiti ustreznost dogovorjenega večletnega proračuna. Izpostavil je tudi, da mora biti naslednji večletni proračun sprejet za obdobje petih let in ne sedmih.

Evropski parlament je ob sprejemu proračuna zahteval več prožnosti, predvsem možnost prerazporejanja sredstev med politikami in pretok denarja med letnimi proračuni. Zahteval je dogovor članic o rebalansu letošnjega evropskega proračuna, v katerem po ocenah komisije manjka 11,2 milijarde evrov, tako da so se članice dogovorile, da bodo v prvem koraku zagotovile 7,3 milijarde evrov - po današnjem dogovoru morajo to storiti do 9. julija -, nato pa preučile potrebo po prispevku preostanka. Tretja zahteva parlamenta je bila vmesna revizija dogovora o proračunu, četrta pa preučitev sistema lastnih virov za polnjenje evropske blagajne.

"Pomemben dan za Evropo"
"To je pomemben dan za Evropo, za njenih 500 milijonov prebivalcev in 26 milijonov brezposelnih, je zgled spopadanja z izzivi, ki nas pestijo," je dejal predsednik irske vlade Kenny, čigar država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU-ja in je tako v pogajanjih zastopala članice. Prepričan je, da bodo članice današnji politični dogovor podprle.