Izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager in komisar Thierry Breton sta slovenskemu predsedstvu Svetu Unije za dogovor čestitala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Digitalizacija poleg podnebne politike sodi med glavne cilje Evropske unije. Zato smo na novinarski konferenci večkrat slišali, da smo zaradi dogovora priča zgodovinskemu dnevu. "Digitalni prostor potrebuje enake konkurenčne pogoje, da bi se platforme na spletu vedle pošteno in da ne bi ovirale konkurence na digitalnih trgih," je dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Akt o digitalnih trgih ureja predvsem delovanje velikih spletnih platform, t. i. vratarjev. Njihovo število naj bi se gibalo okoli 15, med njimi pa bodo seveda tudi znana imena kot Google, Facebook, Microsoft itn. Zaradi svojega položaja na trgu so do zdaj lahko zlorabljala svojo vlogo posrednika med poslovnimi ponudniki in končnimi uporabniki. Novi akt naj bi temu postavil meje, tudi s pomočjo različnih kazni.

"Kazen bo lahko denarna, in sicer 10 odstotkov letnega dohodka podjetja na svetovni ravni, če to ne bo spremenilo delovanja, pa lahko med drugim sledi tudi začasna prepoved delovanja v Evropi. Za nadzor bo v tem primeru skrbela Evropska komisija," je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Akt o digitalnih storitvah pa ureja delovanje vseh spletnih platform za posredovanje vsebin, ki jih ustvarjajo uporabniki. Tu bo predvsem povečan nadzor nad nezakonitimi vsebinami, kriminalom in sovražnim govorom. Spletne platforme bodo morale tovrstne vsebine odstranjevati, nadzor pa bo tudi v rokah član Unije. Spremembe se obetajo tudi pri ciljno usmerjenih oglasih, ki se nam prikazujejo ob odpiranju spletnih strani.

"Uporabniku bo morala biti na razpolago informacija o tem, zakaj ta oglas meri prav nanj ali pa nanjo. S tem se bo vzpostavila mnogo večja transparentnost na področju oglaševalskih tehnik," pravi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Do dokončnega sprejetja obeh aktov bo seveda preteklo še kar nekaj časa, saj so zdaj na vrsti pogajanja z Evropskim parlamentom. Francija, ki bo prevzela predsedovanje Uniji iz slovenskih rok, napoveduje, da bosta akta sprejeta v prvi polovici prihodnjega leta.