Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je predstavila osrednje prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. "Potrebujemo prenovljen Evropski raziskovalni prostor (ERA), ki bo učinkovito prevajal zastavljene cilje v konkretne dejavnosti, rezultate in učinke za evropske državljane," je povedala. Ključna prioriteta bo po njenih besedah nov učinkovit evropski raziskovalni prostor, ki bi omogočil boljše pogoje za raziskovalce.

Pomembna prioriteta so tudi evropska partnerstva, tako javno-zasebna kot javno-javna. Slovenija si bo po navedbah ministrstva prizadevala za zaključek pogajanj o zakonodajnem svežnju aktov za ustanovitev skupnih podjetij. "Naš cilj je, da se pospeši objava razpisov za financiranje raziskav in inovacij," je poudarila ministrica.

Ministri so sicer sprejeli tudi uredbo o evropskem partnerstvu za visoko zmogljivo računalništvo in slovenska ministrica je izpostavila izjemno pridobitev za Slovenijo, in sicer superračunalnik VEGA, prvi v vrsti EuroHPC-infrastrukture, zagnali so ga pred mesecem dni v Mariboru.

Na zasedanju je tudi Evropska komisija predstavila svoj pogled na globalni pristop k raziskavam in inovacijam. V okviru predsedovanja Slovenije se pričakuje, da se bo programu Obzorje Evropa pridružilo več tretjih držav. Geografsko pa bo slovensko predsedovanje veliko pozornost posvetilo Zahodnemu Balkanu.