Na Brdu pri Kranju so se v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja v ponedeljek na neformalnem srečanju sešli ministrice in ministri EU-ja, pristojni za raziskave. Srečanja so se obenem udeležile tudi delegacije iz držav Zahodnega Balkana in držav EFTA.

Cepivo je bilo narejeno za ljudi, a mu morajo ti najprej zaupati, je poudarila ministrica.
Cepivo je bilo narejeno za ljudi, a mu morajo ti najprej zaupati, je poudarila ministrica. "Treba je zaupati in tako verjamemo, da lahko delamo prave preboje. Preboje, ki jih še prav posebej potrebujemo zdaj, da bomo postali odporni in močnejši. Kot posamezna država članica, kot EU in tudi v svetovnem globalnem merilu," je dejala Kustec. Foto: BoBo

Prav med epidemijo so znanost in raziskave pripomogle k temu, da imamo danes na voljo cepivo, ki nam pomaga v boju proti covidu-19, je na novinarski konferenci po prvem delu ministrskega srečanja pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Na srečanju so bili predstavljeni številni ukrepi za nadaljnje spodbujanje raziskav in inovacij v evropskem prostoru. Predstavljeni so bili tako finančni, infrastrukturni in tudi t. i. mehki ukrepi. Da bomo na koncu vsi še močnejši, je zelo pomembno sesti skupaj, si prisluhniti in deliti najboljše prakse, so bile po besedah ministrice enoznačne vse sodelujoče delegacije.

"Znanost in inovacije je treba razvijati dalje, vendar samo tako, da bomo znali sodelovati," to je bilo po besedah Simone Kustec tudi neke vrste simbolno sporočilo uvodnega govorca srečanja, predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Jean-Pierra Bourguignona.

V popoldanskem delu srečanja je raziskovalka Maruša Bradač z Univerze v Kaliforniji zbranim predstavila pomen mednarodnega pristopa za področje raziskav.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel je dejala, da je prepričana, da je Slovenija predsedovanje Svetu EU-ja prevzela v ključnem obdobju za evropske raziskovalce, inovatorje in znanstvenike ter za konkurenčnost Evrope na mednarodni ravni, med drugim, ker je EU pred kratkim začel izvajati okvirni projekt EU za raziskave in inovacije Obzorje Evrope (Horizon Europe), vreden 95,5 milijarde evrov.

Gabriel je pri tem poudarila, da je komisija pretekli petek sprejela pakt za inovacije in raziskave. Gre za prvi skupni mejnik pri ambicijah za skupni evropski raziskovalni prostor. Predstavljal bo osnovo za poenostavljeno koordinacijo politik na ravni EU-ja in držav članic.
Za izboljšanje zaupanja ljudi v znanost pa se komisarki zdi ključnega pomena dejavnejše vključevanje državljanov v znanost.

Na novinarski konferenci sta sodelovala še portugalski minister za raziskave Manuel Heitor in generalna direktorica za evropske in mednarodne zadeve na nemškem ministrstvu za izobraževanje in znanost Susanne Burger. Ta je pohvalila, da je program Obzorje Evrope zelo odprt, a je pri tem opozorila, da moramo kljub temu ohraniti svoje strateške interese v Evropi, Heitor pa je poudaril pomembnost ustvarjanja privlačnega prostora za mlade znanstvenike.

Znanost je temelj prihodnosti