Evropska komisija ni uslišala poziva šesterice članic. Foto: EPA
Evropska komisija ni uslišala poziva šesterice članic. Foto: EPA
V EU-ju so štiri države - Češka, Poljska, Madžarska in Litva, ki so kriminalizirale zanikanje zločinov nekdanjih komunističnih režimov. Foto: EPA

V pismu evropski komisarki za pravosodje Viviane Reding so zunanji ministri Bolgarije, Češke, Madžarske, Latvije, Litve in Romunije prejšnji teden zapisali, da bi morale biti po načelu pravičnosti žrtve vseh totalitarnih režimov obravnavane enako, tudi tiste v nekdanji Sovjetski zvezi ter njenih satelitskih državah.

Ministri so opozorili, da so zahodne države pozabile na žrtve komunističnih režimov, in dodali, da bi morali biti javno opravičevanje, zanikanje in trivializacija zločinov totalitarnih režimov ustrezno kaznovani, ne glede na to, za kakšen režim gre.

Zločini ne bodo pozabljeni
Po poročanju BBC-ja je Evropska komisija zavrnila poziv omenjenih šestih držav, vendar je obljubila, da bo v Evropi ohranila spomin na totalitarne zločine.

Evropska unija je namreč zavezana k boju proti zločinom iz sovraštva, ki so uperjeni proti nacionalnim, verskim ali etničnim skupinam. Zločini na temelju politike pa so stvar posameznih držav, poudarjajo v Bruslju.

Iz Bruslja so sporočili, da je neodvisna študija, ki jo je financirala Evropska komisija in je bila končana pred letom dni, pokazala, da v EU-ju ni enotnega modela za ukvarjanje s spomini na zločine v totalitarnih režimih.

Članice povezave imajo različne načine obravnave preteklih totalitarnih zločinov, zato ni mogoča vseevropska zakonodaja na tem področju.

V 83. členu pogodbe o delovanju EU-ja so določene kazniva dejanja čezmejnih razsežnosti, kot so terorizem, tihotapljenje ljudi in korupcija, vendar pa zločini iz sovraštva, ki temeljijo na politični ideologiji, niso na tem seznamu.

Odločitev je na članicah
Naloga 27 članic je, da se odločijo, ali hočejo razširiti določila tega člena, komisija pa bo v okviru svojih moči prispevala v procesu spoprijemanja z dediščino totalitarnih zločinov.

Evropski svet je zaprosil komisijo, naj preuči, ali je potrebna dodatna evropska zakonodaja, ki bi obravnavala opravičevanje ali zanikanje totalitarnih zločinov.

Aprila leta 2009 je poziv že prišel iz Evropskega parlamenta, kjer so poslanci sprejeli resolucijo, v kateri so pozvali, da 23. avgust postane evropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

V resoluciji je tudi poziv komisiji in državam članicam k okrepitvi prizadevanj za odpiranje tajnih arhivov in poučevanja evropske zgodovine, da bi se ljudje bolj zavedali totalitarnih zločinov.