Evropska unija želi konkretne odgovore o skrivnih zaporih. Foto: EPA
Evropska unija želi konkretne odgovore o skrivnih zaporih. Foto: EPA
Direktor Cie Porter Goss
Goss meni, da je Cia najboljša pri delu, ki ga opravlja. Foto: EPA
Osama bin Laden (L) in Abu Musab Al Zarkavi (D)
Bin Laden in Al Zarkavi sta kljub vojni proti terorizmu še vedno na prostosti. Foto: EPA

Komisar za pravosodje Franco Frattini je dejal, da ima EU politično, institucionalno in moralno dolžnost, da ugotovi resnico.

EU bi bil hvaležen za pojasnila, ki jih bodo ZDA dale glede poročil, v upanju, da bo to odpravilo zaskrbljenost javnosti," je med drugim zapisano v pismu.

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je nemškemu zunanjemu ministru Frank Walterju Steinmeierju obljubila, da bo Washington preiskal obtožbe o skrivnih pristankih Cijinih letal v Evropi.

Cia zanika mučenja
Direktor Cie Porter Goss je v pogovoru za ABC dejal, da Cia ne muči terorističnih osumljencev v skrivnih zaporih.

Kljub temu ni želel pojasniti podrobnosti, ki se dogajajo za stenami zaporov. Goss ni ne zanikal ne potrdil obstoja skrivnih zaporov v Evropi, dejal je, da ZDA vodijo vojno proti terorizmu, s teroristi pa naj bi ravnali po zakonih.

Na vprašanje, zakaj sta Osama bin Laden in Abu Musab Al Zarkavi še vedno na prostosti, je Goss odgovoril, da najbrž zato, ker se ne pustita ujeti. Cia naj bi sicer o ključnih možeh Al Kaide vedela veliko več, kot je pripravljena povedati.

Iskanje teroristov
Goss je dejal, da Cia vedno ne zadene v polno, vendar je kljub napakam najboljša pri delu, ki ga opravlja. Po njegovih besedah je njena glavna naloga najti skrita zavetišča teroristov v mestih in divjini ter prodreti vanje s svojimi agenti.

Goss je bil pred prevzemom predsedovanja ameriški obveščevalni službi njen kritik, takrat še kot zvezni kongresnik s Floride.