Slovenci smo kljub manjšemu upadu še vedno najbolj zadovoljni z življenjem v primerjavi z 10 novinkami v EU-ju. Foto: Eurobarometer
Slovenci smo kljub manjšemu upadu še vedno najbolj zadovoljni z življenjem v primerjavi z 10 novinkami v EU-ju. Foto: Eurobarometer

Čeprav je v vseh članicah, tudi v Sloveniji, zaznati manjše poslabšanje razpoloženja v javnosti v primerjavi s pomladanskim Eurobarometrom, Slovenci ostajamo pozitivni in še naprej nadpovprečno pozitivno ocenjujemo tudi članstvo v EU-ju.

Slovenci ostajamo zadovoljni
Zadovoljstvo z življenjem se je sicer zmanjšalo za štiri odstotne točke, vendar smo še vedno na prvem mestu med 10 novimi članicami EU-ja in na 11. mestu med vsemi članicami.

Ključen izziv prihodnosti je za 63 odstotkov anketirancev boj proti inflaciji, 47 odstotkov pa jih meni, da ima EU negativen vpliv na inflacijo. Ocena gospodarskega stanja ostaja podobna kot v pomladni anketi , saj 25 odstotkov vprašanih meni, da se bo gospodarski položaj Slovenije v prihodnosti izboljšal.

Predsedovanje EU-ju koristi državi
86 odstotkov vprašanih je prepričanihi, da je slovensko predsedovanje EU-ju dobro za državo, 65 odstotkov pa jih zaupa EU institucijam, kar Slovenijo uvršča na tretje mesto v uniji.

Večina anketirancev meni, da so zelo dobro seznanjeni z delovanjem unije (skupaj s Poljaki si Slovenja deli prvo mesto), nadpovprečno poznavanje osnov EU-ja pa so potrdili s praktičnim preizkusom znanja. 69 odstotkov vprašanih meni, da glas države v EU-ju šteje, 56 odstotkov (5 odstotkov manj kot spomladi) pa verjame, da se bi vpliv Slovenije v prihodnosti povečal.

Raziskava Eurobarometer meri javno mnenje v 27 članicah povezave, na Hrvaškem, v Turčiji in turškem delu Cipra.