Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager. Foto: EPA
Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager. Foto: EPA

Na voljo bodo vsakomur, ki jih bo želel uporabljati, obenem pa bodo uporabnikom omogočile nadzor nad njihovimi podatki.

Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager je ob predstavitvi v Bruslju dejala, da bo evropska digitalna identiteta omogočila, da "bomo lahko v kateri koli državi članici počeli to, kar lahko počnemo doma, brez dodatnih stroškov in z manj ovirami. Lahko bomo najeli stanovanje ali odprli bančni račun in to na varen in pregleden način, v prepričanju, da so naši podatki varni".

"Pri tem bomo sami odločali, koliko informacij o sebi želimo deliti in s kom ter za kakšen namen," je še dejala.

Vse članice bodo državljanom dolžne zagotavljati storitve digitalne identitete. Identitete bo treba priznati v vseh državah in "vsi bomo imeli nadzor nad svojimi osebnimi podatki", je še poudarila Vestager.

Evropski državljani bodo tako lahko s klikom na telefonu dokazali svojo identiteto in delili elektronske dokumente iz svoje evropske denarnice za digitalno identiteto. S svojo nacionalno digitalno identifikacijo, ki bo priznana po vsej Evropi, bodo lahko dostopali do spletnih storitev, poudarjajo v komisiji.

Zelo velike platforme bodo morale na zahtevo uporabnikov sprejeti uporabo evropske denarnice za digitalno identiteto, na primer za dokazovanje njihove starosti. Uporabniki pa se bodo lahko vedno sami odločili, ali jo želijo uporabljati.

Korist od evropskih denarnic za digitalno identiteto bodo imela tudi podjetja, tako velika kot majhna, saj bodo lahko ponudila široko paleto novih storitev, je povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Države članice bodo na podlagi nove uredbe državljanom in podjetjem ponudile digitalne denarnice, v katerih bodo ti lahko združili nacionalne digitalne identitete in dokazila o drugih osebnih atributih (denimo vozniško dovoljenje, diplome, bančni račun). Digitalne denarnice bodo lahko zagotovili javni organi ali zasebni subjekti, pod pogojem, da so priznani v državi članici.

Da bi to zamisel čim prej uresničili, komisija poziva države članice, naj do septembra prihodnje leto vzpostavijo skupen nabor orodij in nemudoma začnejo potrebne priprave.

Evropska komisija predlagala evropsko digitalno identiteto