Reforma polnjenja evropskega proračuna do zdaj ni bila izvedljiva, tokrat Evropska komisija grozi s posledicami. Foto: EPA
Reforma polnjenja evropskega proračuna do zdaj ni bila izvedljiva, tokrat Evropska komisija grozi s posledicami. Foto: EPA

Z novimi lastnimi viri naj bi EU poleg poplačevanja pandemičnega dolga, ki nastaja z zadolževanjem na kapitalskih trgih za pridobitev sredstev za okrevanje od pandemije covida-19, financiral tudi socialni podnebni sklad, ki naj bi zagotovil socialno pravičen zeleni prehod.

Prvi predlagani novi vir polnjenja evropskega proračuna so prihodki iz sistema za trgovanje z izpusti (ETS), ki naj bi ga Unija temeljito prenovila v okviru okoljskega svežnja Pripravljeni na 55. Sveženj naj bi do leta 2030 zagotovil najmanj 55-odstotno znižanje izpustov glede na leto 1990.

V okviru sedanjega sistema za trgovanje z izpusti se večina prihodkov od dražbe pravic do izpustov prenese v nacionalne proračune. Komisija zdaj predlaga, da bi se v prihodnje 25 odstotkov prihodkov stekalo v proračun EU-ja. Iz tega vira komisija napoveduje okoli 12 milijard evrov na leto.

Drugi vir bo prinesel mehanizem za ogljični uvoz

Drugi predlagani vir temelji na mehanizmu za spoprijemanje z ogljično intenzivnim uvozom. Z mehanizmom se bo za uvoz določila cena ogljika, ki bo ustrezala ceni, ki bi bila plačana, če bi bilo blago proizvedeno v EU-ju.

Komisija predlaga, da se proračunu EU-ja dodeli 75 odstotkov prihodkov, ustvarjenih s tem mehanizmom. Napoveduje, da bi lahko iz tega naslova pridobili okoli milijardo evrov na leto.

Tretji vir obdavčitev multinacionalk

Tretji predlagani vir temelji na deležu preostalega dobička multinacionalnih družb, ki bo prerazporejen članicam EU-ja v skladu z nedavnim dogovorom v okviru Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) o prerazporeditvi pravic do obdavčitve. Ti prihodki naj bi v grobem znašali od 2,5 do štiri milijarde evrov na leto.

Unija je prenovo sistema prihodkov začela leta 2020, ko je kot novi lastni vir uvedla prihodke od nereciklirane odpadne plastične embalaže.

Potrebna sprememba zakonodaje

Za vključitev teh novih virov mora Unija spremeniti dva ključna zakonodajna akta – sklep o lastnih virih in uredbo o proračunu EU za obdobje 2021–2027. Sklep o lastnih virih morajo članice soglasno potrditi po posvetovanju z Evropskim parlamentom. Uredbo morajo članice soglasno sprejeti po pridobitvi odobritve Evropskega parlamenta.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je napovedal, da bodo v prihodnjem letu predstavili še en predlog novih virov, med katerimi bi lahko bil sporni davek na finančne transakcije, ki ga doslej kljub dolgoletnim prizadevanjem Uniji še ni uspelo uvesti.

Reforma polnjenja evropskega proračuna doslej kljub več poskusom ni bila izvedljiva. V Bruslju si zdaj obetajo dogovor in opozarjajo, da bo brez tega treba krčiti programe EU-ja ali čezmerno povečati prispevke članic.