Hrvaška za svoje vino zahteva oznako
Hrvaška za svoje vino zahteva oznako "teran, hrvaška Istra". Foto: BoBo
Slovenija in Hrvaška v sporu zaradi terana

Današnje srečanje ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana in evropskega komisarja za kmetijstvo in podeželje Phila Hogana v Bruslju ni prineslo rešitve zapleta.

Židan je Hoganu pojasnil, da Slovenija glede terana zagovarja stališče, da je od leta 2004, ko je Slovenija vstopila v EU, to vprašanje zaprto. Hogan se je strinjal, da bo komisija preučila argumente, ki jih je predstavil Židan, od Slovenije pa v prihodnjih tednih želi še nekatera dodatna pojasnila.

Spomnimo, na začetku prejšnjega tedna je hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina po dvostranskih pogovorih s Hoganom v Bruslju slovensko stran presenetil z izjavo, da Hrvaška kmalu pričakuje pozitivno rešitev vprašanja terana za vinarje v hrvaški Istri. Hrvaška za svoje vino sicer zahteva oznako "teran, hrvaška Istra".

Slovenska vlada zahteva popolno zaščito
Vprašanje terana je nekaj dni pozneje obravnavala slovenska vlada, ki je ministrstvu za kmetijstvo naložila, naj vztraja pri popolni zaščiti terana v EU-ju kot vina, ki se prideluje samo na Krasu v Sloveniji iz sorte refošk brez kakršne koli izjeme za uporabo zaščitenega imena za druge pridelovalce vina. To naj bi bilo za Slovenijo namreč pomembno politično, kulturno in ekonomsko vprašanje.

Več spornih proizvodov
Ne gre za prvi spor Slovenije in Hrvaške zaradi zaščite kmetijskih proizvodov v EU-ju. Zapletlo se je že pri kranjski klobasi, ko se je na slovensko vlogo za zaščito pritožila Hrvaška, in pri istrskem pršutu, ko se je na hrvaško vlogo pritožila Slovenija. V obeh primerih je bil dosežen kompromis, v prvem o prehodnem obdobju za Hrvaško, v drugem pa o skupni zaščiti.

Slovenija in Hrvaška v sporu zaradi terana