Didier Reynders, evropski komisar za pravosodje. Foto: EPA
Didier Reynders, evropski komisar za pravosodje. Foto: EPA

Madžarska zaradi domnevnega kršenja načel vladavine prava še vedno ni dobila denarja iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji, grozi ji tudi zamrznitev dela kohezijskih sredstev.

Evropska komisija lahko po uredbi, za katero se je več let boril prav Evropski parlament, finančno kaznuje države članice, v katerih je zaradi kršenja načel pravne države v nevarnosti evropski denar; septembra je predlagala, da se Madžarski zamrzne del kohezijskih sredstev v višini 7,5 milijarde evrov.

"Komisija je ugotovila, da na Madžarskem obstajajo sistemske nepravilnosti in pomanjkljivosti pri javnem naročanju in nezadostni ukrepi za preprečevanje navzkrižja interesov," je povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Madžarska se je zavezala, da bo izpeljala 17 ukrepov, ki jih zahteva Bruselj. "Od sedemnajstih dogovorjenih ukrepov je madžarska vlada izvedla samo tri, polovica pa jih je postavljena daleč v prihodnost," je menila poslanka Socialistov in demokratov Eider Gardiazabal Rubial.

Za poslanko liberalcev Sophie In 'T Veld pa Komisija in države članice ne smejo popustiti izsiljevanju kleptokrata, kot je označila madžarskega premiera Orbana.

Za desnico in poslance madžarske vladajoče stranke Fidesz, ki so po izstopu iz Evropske ljudske stranke samostojni, pa so to neupravičeni napadi levičarjev in lov na čarovnice.

Zadnjo besedo o zamrznitvi denarja za Madžarsko bodo imele države članice, Evropska komisija pa bo po neuradnih informacijah del denarja iz sklada za okrevanje po pandemiji Madžarski odobrila prihodnji teden.

Evropski poslanci pozivajo Bruselj, naj ne sprosti evropskih sredstev za Madžarsko