Plakati madžarske vlade v Budimpešti:
Plakati madžarske vlade v Budimpešti: "Bruseljske sankcije nas ubijajo". Foto: Reuters

Madžarska pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je edina od 27 držav članic Unije, ki ji še niso bila izplačana sredstva iz milijardnega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Madžarska je načrt za okrevanje in odpornost, ki služi kot podlaga za izplačilo sredstev, predložila že maja lani, a zaradi pomislekov Bruslja glede korupcije in vladavine prava do dogovora o izplačilu nepovratnih sredstev v višini 5,8 milijarde evrov ni prišlo.

Zaradi nesoglasij so pogajanja med Budimpešto in Brusljem popolnoma zastala. Neimenovani predstavnik EU-ja je za nemško tiskovno agencijo DPA zdaj povedal, da naj bi vendarle prišlo do premikov, a to še ne pomeni konca pogajanj.

Madžarska privolila v pogoje Bruslja?

Eden od pogojev Bruslja za izplačilo sredstev naj bi bil, da so imenovanja na ključne položaje v pravosodju možna le ob sodelovanju neodvisnega državnega sodnega sveta. Poleg tega bi bilo treba odpraviti pravico vlade do izpodbijanja pravnomočnih sodnih odločb pred politično izvoljenim ustavnim sodiščem. Odpravljena naj bi bila tudi možnost, da vrhovno sodišče posega v pravico sodnikov do pritožbe na Evropsko sodišče, je povedal predstavnik EU-ja.

Madžarska vlada naj bi privolila v omenjene pogoje Evropske komisije glede reforme pravosodja, ki jih mora uresničiti do marca 2023, sicer sredstva ne bodo izplačana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kaj bo s sredstvi, zamrznjenimi zaradi korupcije?

V Budimpešti si sicer obetajo tudi 7,5 milijarde evrov evropskih sredstev, za katera je Evropska komisija sredi septembra zaradi razširjene korupcije predlagala zamrznitev. Madžarska je tudi na tem področju pred časom že sprejela nekaj ukrepov, Evropska komisija pa naj bi v tem mesecu ocenila, ali so zadovoljivi. Članice Unije bodo o zamrznitvi teh sredstev Madžarski odločale decembra.