Na ulicah se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Na ulicah se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Jose Manuel Barroso in Jose Luis Zapatero
Barroso je Zapatera pohvalil za izjemen prispevek španske vlade pri oblikovanju nove strategije za rast in delovna mesta, ki bo nasledila precej kritizirano Lizbonsko strategijo. Foto: Radio Slovenija

Predstavniki sindikatov so odšli na ulice v vseh največjih mestih, kot so Madrid, Barcelona in Valencia. V prestolnici se je zbralo od 40.000 do 50.000 ljudi, ki naj jih ne bi ustavilo niti hladno in deževno vreme. Protesti so konec tedna napovedani tudi v nekaterih manjših mestih, z njimi pa se bo končalo šestletno obdobje uspešnega socialnega dialoga in usklajenosti z vladajočimi socialisti.

V Madridu sta se pred tem sestali španska vlada in Evropska komisija. Premier Jose Lous Zapatero in predsednik Jose Manuel Barroso sta odgovarjala le na vprašanja, povezana s špansko notranjo politiko in špansko-portugalskimi odnosi.

Nasprotovanje varčevalnim ukrepom
Španci, ki se soočajo s skoraj 20-odstotno stopnjo brezposelnosti, ne nasprotujejo samo dvigu upokojitvene meje s 65 na 67 let, ampak tudi varčevalnemu načrtu, vrednemu 50 milijard evrov. Zapatero je načrt podprl in poudaril, da je predlog povabilo k dialogu, k sklenitvi kompromisa. "Vem, da tisti, ki so pozvali k stavki, vedo, da jih vlada posluša," je dejal.

Ob tem je imel podporo Barrosa, ki je dejal, da bo nova, nujno potrebna evropska razvojna strategija za prihodnje desetletje vključevala tudi strukturne reforme, kamor sodi pokojninska reforma. "Evropa mora storiti več kot le preživeti to krizo," je poudaril Portugalec.

Srečanje z zamudo
Vlada predsedujoče Evropski uniji in Evropska komisija se tradicionalno sestaneta ob začetku polletnega mandata predsedovanja, da se ministri in komisarji pogovorijo o delu v prihodnjih šestih mesecih. To srečanje pa je bilo šele zdaj zato, ker je prejšnja komisija januarja opravljala le tekoče posle, nova pa je bila imenovana devetega februarja.