Grški premier je obiskal Berlin pred četrtkovim glasovanjem v nemškem parlamentu o okrepitvi rešilnega sklada za evro. Foto: Reuters
Grški premier je obiskal Berlin pred četrtkovim glasovanjem v nemškem parlamentu o okrepitvi rešilnega sklada za evro. Foto: Reuters
Grčija bo vrnila dolgove

"Izposojamo si, da bomo vrnili," je dejal Papandreu med obiskom v Berlinu, kjer je nagovoril udeležence konference nemškega industrijskega združenja. Izpostavil je, da se Grki zelo trudijo pri uresničevanju zastavljenih reform.

"Toliko ljudi v Grčiji me sprašuje: Ali je vredno, ali nam lahko uspe? Jaz jim odgovorim: Da, lahko," je dejal Papandreu in ob tem obljubil, da bo Grčija vztrajala pri svojih zavezah. "Grki si bomo izborili pot nazaj k rasti in blaginji," je zatrdil.

Potrjen nepriljubljen davek
Grški parlament je potrdil uvedbo davka na nepremičnine, s katerim želi vlada v Atenah zmanjšati javnofinančni primanjkljaj. Za uvedbo novega davka je glasovalo 155 od 297 poslancev. Podprli so ga poslanci vladajočih socialistov, ki imajo v parlamentu večino, opozicija je glasovala proti. Prihranek v višini okoli dve milijardi evrov je pogoj za nadaljnjo pomoč EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pri reševanju močno zadolžene Grčije. Davek, ki je del t.i. varčevalnega svežnja, je med Grki zelo nepriljubljen, saj jih ima kar 70 odstotkov v lasti kakšno nepremičnino. Davek naj bi bil sprva v veljavi dve leti, po njem pa bodo morali Grki za kvadratni meter stanovanjske površine plačati od 50 centov davka v revnejših predelih do deset evrov v bogatejših predelih. V povprečju naj bi to znašalo okoli štiri evre na kvadratni meter. Po ocenah grških medijev je novi davek moč zelo hitro uvesti, saj že imajo zbrane podatke o lastnikih in površinah stanovanj in hiš. Grki naj bi davek plačevali v okviru računov za elektriko. Kdor davka ne bo plačal, bo tvegal odklop električne energije. Ob glasovanju se je pred parlamentom zbralo okoli 3.000 ljudi, ki so protestirali proti nepriljubljenim varčevalnim ukrepom. Pri tem je prišlo tudi do prerivanja med protestniki in policijo.

Papandreu je Evropo pozval k enotnosti in posvaril pred kaznovanjem ter roganjem njegovi državi.

"Vztrajno kritiziranje Grčije je globoko frustrirajoče. Frustrirajoče ne le na politični ravni, kjer poskušamo s superčloveškim trudom doseči stroge cilje v času poglabljajoče se recesije, ampak frustrirajoče tudi za Grke, ki izvajajo boleče žrtve in težke spremembe," je tegobe rojakov povzel njihov premier.

"Podprli bomo prave stvari"
Nemška kanclerka Angela Merkel je zagotovila, da bo na vse načine podprla Grčijo. "Res spoštujemo, kar je Grčija naredila glede strukturnih sprememb," je poudarila in dodala, da si vsi želimo okrepiti Grčijo, zato bodo državi dali kakršno koli mogočo pomoč, da ne bomo mesec za mesecem poslušali slabih novic.

Po besedah Merklove gre za dolžniško krizo, in ne za krizo evra. "Pot iz te dolžniške krize bo zahtevala solidarnost," je pojasnila in po njenem mnenju je prioriteta "stabilnost evra". "Zato bomo podpirali vsako državo, ki bo počela prave stvari," je bila odločna nemška kanclerka.

Ta teden bo Grčija znova na preizkušnji, saj država čaka na obisk mednarodnih strokovnjakov, ki so obljubili nadaljevanje pregleda javnih financ močno zadolžene države.

Vlada v Atenah bi lahko tudi naznanila val privatizacijskih dogovorov, nekateri pa špekulirajo tudi o novih varčevalnih ukrepih, pri čemer naj bi šlo za nove reze pri pokojninah in plačah javnih uslužbencev, s čimer naj bi prihranili med 6,5 in sedem milijard evrov.

Grčija bo vrnila dolgove