Hrvaški premier se pritožuje, da se slovenska in italijanska stran izogibata pogovorom. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški premier se pritožuje, da se slovenska in italijanska stran izogibata pogovorom. Foto: MMC RTV SLO

Če do srečanja še zmeraj ne bo prišlo, hkrati pa se bo nadaljeval pritisk na Evropsko komisijo, da predlaga uradno prekinitev pogajanj Hrvaške z Unijo, bo Hrvaška to dojela kot zelo neobjektiven pristop, je še poudaril in dodal, da se bodo morali tedaj pač odločiti med ERC-jem in EU-jem.

Če se štiristransko srečanje ne bo zgodilo v kratkem, bomo predlog, ki ga nameravamo ponuditi Sloveniji in Italiji, objavili javno, je še napovedal predsednik hrvaške vlade.

ERC-ja ne bi smelo biti pred sporazumom o ribištvu
Sanader je opozoril tudi na nekatera po njegovem mnenju po krivici pozabljena dejstva iz preteklosti. Tako Italija kot Slovenija sta svoji določeni coni v Jadranu razglasili po podpisu zapisnika iz leta 2004, je dejal. Poleg tega je hrvaški državni sekretar na zunanjem ministrstvu Hido Biščević svoja kolega iz Italije in Slovenije ter predstavnike Evropske komisije obvestil o odločitvi sabora, da ERC-ja za članice EU-ja ne uveljavijo, dokler ne bo z EU-jem podpisan sporazum o partnerstvu v ribištvu.

Hrvaška je podpis omenjenega sporazuma zahtevala leto in pol, a se je ves čas zavlačevalo. Danes pa tega sporazuma ne omenja nihče več, je še izjavil Sanader.