Sporočilo Hrvaški bo skoraj prav tako kot decembra 2007. Foto: MMC RTV SLO
Sporočilo Hrvaški bo skoraj prav tako kot decembra 2007. Foto: MMC RTV SLO

Pritisk na Hrvaško se stopnjuje, je slišati iz slovenske delegacije na seji zunanjih ministrov EU-ja. "To je nadgradnja: precej močno opozorilo Hrvaški in konkretna naloga Evropske komisije," so še povedali v delegaciji in dodali, da EU zdaj čaka na predlog Hrvaške.

Rupel: ERC je vprašanje EU-ja
Vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel je povedal, da so ponovili že povedano, in dodal, da se bo s tem vprašanjem zdaj ukvarjala Evropska komisija, ki bo tudi poročala o napredku pogovorov. Viri iz predsedstva EU-ja so sporočili, da je "to očitno vprašanje EU-ja in ne dvostransko ali tristransko vprašanje".

Sanader: ERC-ju ne nasprotuje Finska, ampak Slovenija in Italija
Sanader se je na izjavo že odzval in vztraja pri stališču, da gre pri reševanju ERC-ja za dvostransko in tristransko vprašanje in ne za vprašanje Evropske unije, saj "ERC-ju ne nasprotuje Finska, temveč Slovenija in Italija". "Gre torej za bilateralno oziroma trilateralno vprašanje, ki je z vztrajanjem Italije in Slovenije postalo vprašanje celotne EU." Dodal je še, da je njegov poziv za skupno reševanje tega vprašanja s Slovenijo, Italijo in evropsko komisijo še vedno aktualen.

Možnosti zamrznitve pogajanj zdaj ne omenja nihče, saj pogovori med stranmi potekajo. Hrvaška je že decembra dobila opozorilo, da se ne drži dogovora med Slovenijo, Italijo in Hrvaško iz junija 2004, da ne bo uveljavila nobenega vidika ekološko-ribolovne zaščitne cone za države EU-ja, dokler ne bodo dosegli skupnega dogovora in sklepov Evropskega sveta.

Leta 2004 so bili dogovori drugačni ...
Evropski voditelji so namreč leta 2004 v sklepih potrdili, da so seznanjeni z odločitvijo Hrvaške, da za države članice EU-ja ne bo veljal noben vidik ekološko-ribolovne cone. Ko je Hrvaška 1. januarja ERC vseeno uveljavila tudi za članice Unije, so se pogovori med njo in EU-jem zaostrili.

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda je nato dejal, da naj Hrvaška sprejme pravila evropskega kluba, ker je to edino produktivno. "Italija in Slovenija sta v klubu. Evropska komisija ju podpira. Ko bo Hrvaška v klubu, bo lahko spreminjala pravila," je bil jasen Swoboda.

Rehn napoveduje premik v smeri rešitve
Možnost skorajšnje rešitve vprašanja ERC-ja pa je po srečanju evropskih zunanjih ministrov napovedal evropski komisar za rešitev Olli Rehn. Sklepe ministrov je opisal kot uravnotežene in dodal, da je to ponoven poziv Hrvaški, naj izpolni svoje zaveze.