Sanader meni, da je Hrvaška na dobri poti do Bruslja. Foto: EPA
Sanader meni, da je Hrvaška na dobri poti do Bruslja. Foto: EPA

Države ni imenoval, je pa povedal, da je v ozadju vprašanje hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC). Pogajanja naj bi bila zamrznjena samo pri nekaterih poglavjih. "Rešitve so v pogovorih in dogovorih. Ob zadrževanju ERC-ja in izvajanju ERC-ja obstajajo rešitve za problem, ki je izzval nezadovoljstvo tako Italije kot Slovenije," pravi Sanader, ki sicer trdi, da se formalno pogajanja Bruslja s Hrvaško nadaljujejo. Kakšne rešitve bo predlagala Hrvaška, pa ni povedal.

Hrvaška je po mnenju premierja na dobri poti v EU, pri tem pa dodaja, da Zagreb ne bo dajal povoda za kakršno koli blokado pogajanj.

Sanader je dejal, da se Hrvaška v peti prestavi približuje Uniji, od vseh ministrov pa je zahteval izvajanje nujnih reform, še posebej na področju pravosodja. Ob tem je zanikal, da bi zaradi zastojev pravosodnih reform zamenjal pravosodno ministrico Ano Lovrin.

Glavni hrvaški pogajalec z EU-jem Vladimir Drobnjak pa pravi, da slika ni ne črna ne rožnata. "Vsekakor, stanje glede ERC-ja se odraža na ritmu pogajanj in ne bi bilo korektno povedati, da se ne odraža, ker omenjeno stanje zahteva svoje. Sicer pa je dovolj prostora za pospešeno delo in nameravamo ga maksimalno izkoristiti, ne samo skozi kakovost pogajanj, ampak tudi s potrditvijo hrvaške verodostojnosti," zatrjuje Drobnjak.

M. R.