Jandroković je Rehnu osebno predal predlog zato, da mu je lahko takoj razjasnil določene podrobnosti. Foto: EPA
Jandroković je Rehnu osebno predal predlog zato, da mu je lahko takoj razjasnil določene podrobnosti. Foto: EPA
Evropski diplomati naj bi bili siti slovensko-hrvaškega mejnega spora. Foto: MMC RTV SLO

Hrvaška za reševanje vprašanja meje s Slovenijo predlaga: ločitev vprašanja meje od pogajanj z EU-jem, takojšnjo odpravo blokade in reševanje vprašanja meje v okviru mednarodnega prava.

Na predlog se je že odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Uradni govorec ministrstva Milan Balažic je dejal, da gre za že znana stališča in dodal: "Pričakujemo konstruktivnejši pristop Hrvaške." Balažic je še dejal, da slovenska stran pričakuje, da bo na tristranskem srečanju zunanjega ministra Samuela Žbogarja s hrvaškim kolegom Jandrokovićem in Ollijem Rehnom, predvidenim za ta teden, prišlo do "presežka" glede na dozdajšnje pogovore.

Rehn: Sestanek bo v sredo
Rehn je potrdil, da se bodo Slovenija, Hrvaška in predsedujoči trio EU-ja v sestavi Francije, Češke in Švedske sešli to sredo, ko bo, tako upa Rehn, Sloveniji in Hrvaški uspelo zbližati stališča. "Upam, da bomo v pogovorih to sredo zbližali stališča in tako zožili obseg nestrinjanja," je dejal in dodal: "Moj cilj je seveda, da najdemo način za rešitev spora glede meje in čim prej deblokiramo pristopna pogajanja Hrvaške."

Predlog podal osebno, da bi lahko pojasnil podrobnosti
Jandrokovič je po sestanku z Rehnom dejal, da bo zdaj Evropska komisija hrvaški predlog preučila, tako kot to počne s slovenskim. To naj bi storila do srede, ko bo srečanje hrvaškega in slovenskega zunanjega ministra s komisarjem Rehnom ter predsedujočim triom EU-ju v sestavi Francije, Češke in Švedske. Jandroković je še pojasnil, da je predlog predal osebno zato, da je lahko takoj pojasnil določene podrobnosti.

Mesić podal svoj predlog
Hrvaški predsednik Stipe Mesić pa je za Hrvaški radio dejal, da ima svoj predlog za urejanje spora med Zagrebom in Ljubljano, ki ga je navezal na zadnji Rehnov predlog. Predlagal je, da bi bili v petčlanski komisiji trije člani z Meddržavnega sodišča v Haagu, hkrati pa bi imela v komisiji svoja predstavnika tudi obe državi. Po njegovih besedah bi bilo za Zagreb sprejemljivo tudi reševanje odprtih vprašanj s Slovenijo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu ali Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu.

Niti sprejem niti zavrnitev predloga?
Bruselj po pisanju Jutarnjega lista pričakuje, da Hrvaška predloga ne bo niti zavrnila niti sprejela, kar naj bi še dodatno povečalo nezadovoljstvo diplomatov v EU-ju zaradi "kalkulacij Hrvaške". Evropski diplomati prav tako naj ne bi imeli razumevanja za slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj, saj naj bi Ljubljana s tem naredila veliko škodo celotnemu EU-ju in bila pri tem osamljena.

"Rehnov predlog je edini predlog"
Evropa podpira predlog komisarja za širitev Rehna in pravi, da je to "edini predlog, ki obstaja", Jutarnji citira visokega evropskega diplomata. Rehnov predlog naj bi bil "precej blizu temu, kar Hrvaška hoče", saj naj bi arbitraža temeljila na mednarodnem pravu ob upoštevanju načela pravičnosti.

Napovedano tristransko srečanje naj bi se zgodilo dva dni pred pristopno konferenco Hrvaške in EU-ja, na kateri bi Zagreb, če ne bi bilo slovenskih zadržkov pogajanj, odprl osem in zaprl tri pogajalska poglavja. Možnosti, da Hrvaška pristopna pogajanja sklene do konca leta, naj skoraj ne bi bilo več.

Slovenija je Rehnov predlog "načeloma" sprejela, še piše Jutarnji list in ob tem navaja, da bi v sredo lahko sledilo srečanje predsedujoče trojke EU-ju, ki jo tvorijo Francija, Češka in Švedska, s Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo.

T. V.