Mesić je člane slovensko-hrvaškega društva gostil ob prazniku pomladi, jurjevem. Foto: EPA
Mesić je člane slovensko-hrvaškega društva gostil ob prazniku pomladi, jurjevem. Foto: EPA

Neuradno naj bi Olli Rehn za rešitev spora med Ljubljano in Zagrebom, ki je ustavil hrvaško približevanje EU-ju, predlagal oblikovanje ad hoc komisije, v katero bi tri člane imenovala Evropska komisija, po enega pa Hrvaška in Slovenija. Mesiću se zdi predlog "nesmiseln, saj spor zaradi dejstev vedno konča pred sodiščem".

Hrvaška pripravljena sprejeti odločitev sodišča
"Če naj bi že Hrvaška in Slovenija predlagali po enega člana, naj tri člane omenjene komisije predlaga Meddržavno sodišče v Haagu," je hrvaški predsednik povedal po tradicionalnem vsakoletnem sprejemu članov Društva hrvaško-slovenskega prijateljstva in ponovil, da bo Hrvaška sprejela vsako odločitev mednarodnega sodišča.

"Zakaj se nekdo boji vladavine prava?"
Mesić je dodal, da ni treba zapletati razmer in se obremenjevati "z nečim, kar je rešljivo", in poudaril, da se odprto vprašanje med državama "ne sme prenašati na ljudi". "Če v svojih državah zahtevamo spoštovanje vladavine prava, to zahtevamo tudi v mednardonih odnosih," je dejal in se vprašal: "Zakaj se nekdo tako boji vladavine prava?"

"Več nas povezuje, kot ločuje"
"Hrvaška bo slej ko prej uresničila svoje strateške cilje," je zatrdil in spomnil, da je Slovenija pomagala Hrvaški na poti v zvezo Nato. "Več je tega, kar nas povezuje, nič pa nas ne ločuje," je dejal in dodal, da je treba reševanje odprtih vprašanj prepustiti politikom, in opozoril, da je tudi v slovenskem interesu, da Hrvaška čim prej postane članica EU-ja.

Prihodnji teden srečanje Rehn-Žbogar-Jandroković
Iz Bruslja so sporočili, da bo EU v sporu znova skušal posredovati prihodnji teden, ko naj bi se Rehn sešel s Samuelom Žbogarjem, slovenskim zunanjim ministrom in njegovim hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem. "Če ne bo dogovora, bodo pogajanja odpovedana, saj ne bo nobenega poglavja, ki bi ga lahko zaprli," je povedal neimenovani uradnik EU-ja.

T. V.