Irska je v zadnjih dveh desetletjih veljala za zgled napredka države po vstopu v Evropsko unijo, kar pa se je povsem razblinilo v zadnjih dveh letih. Foto: EPA
Irska je v zadnjih dveh desetletjih veljala za zgled napredka države po vstopu v Evropsko unijo, kar pa se je povsem razblinilo v zadnjih dveh letih. Foto: EPA

V varčevalnem programu, ki sta ga v zameno za pomoč pogojevala Mednarodni denarni sklad (IMF) in Evropska unija, naj bi država zagotovila 15 milijard evrov prihrankov, še preden bo 7. decembra potrjevala sicer varčevalno naravnan proračun. Skupno naj bi mednarodna finančna pomoč Irski znašala 85 milijard evrov.

Močno zategnjen pas
Irci, ki so jih varčevalni ukrepi že doleteli, lahko tako v prihodnje pričakujejo dramatične reze v zdravstveni blagajni in nova zvišanja davkov, saj naj bi Irska samo v letu 2011 privarčevala šest milijard evrov.

Razmere na Irskem so povzročile val razburjenja, koalicijska partnerica Zelena stranka pa je v ponedeljek pozvala k takojšnjemu razpisu predčasnih volitev. Cowen je v torek zavrnil možnost takojšnjih predčasnih volitev in napovedal, da bodo te po sprejetju varčevalnega proračuna, je pa kljub temu dejal, da obstaja možnost, da bi bile volitve že februarja.

Kdo bo sledil po Grčiji in Irski?
Irska je po Grčiji druga država članica območja evra, ki je bila v letošnjem letu prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Pomoč v okviru sistema za zagotavljanje stabilnosti evra, vzpostavljenega maja, naj bi pomirila finančne trge.

Sistem za zagotavljanje stabilnosti evra, iz katerega bo pomoči deležna Irska, vključuje mehanizem 60 milijard evrov pomoči iz proračuna EU-ja in mehanizem, ki v treh letih zagotavlja do 440 milijard evrov morebitnih poroštev. Poleg tega je v tem okviru predvidenih do 250 milijard evrov pomoči iz IMF-a.

Evro izgublja proti dolarju
Države v območju evra si želijo zagotoviti stabilnost evra, ki še naprej izgublja na vrednosti. Tečaj skupne evropske valute se je v sredo spustil pod 1,33 dolarja, na padec evra pa vplivajo tudi napetosti med Severno in Južno Korejo.