Evropo na področju inovacij čaka ostra tekma.  Foto: Reuters
Evropo na področju inovacij čaka ostra tekma. Foto: Reuters

Po inovacijskem potencialu in sredstvih se Slovenija uvršča tik pod povprečje Evropske unije. Prostora za izboljšave je še precej. Kako povezati ljudi z najboljšimi idejami, kje prositi za denar in kako ga dobiti iz Bruslja za financiranje testnih oziroma pilotnih projektov? Na tem področju podjetjem pomaga Draško Veselinovič, ki vodi Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje.

"Nam manjka precej finančnih inštrumentov, internih, lokalnih, nacionalnih, torej slovenskih, da bi lahko spodbudili inovacije. Pri evropskih pa je zelo huda konkurenca. Težko je dobiti ta sredstva, tako da jih dobijo res najboljši," pravi Veselinovič.

Prijava na evropske projekte je vedno bolj zamudna, toda na Evropski komisiji se menda trudijo, da bi bila sredstva bolj dostopna. Zato že poskusno deluje in bo v okviru programa Obzorje Evropa ustanovljen Evropski inovacijski svet kot enotna vstopna točka za inovativne rešitve.

"Dobra novica je, da se v evropskem inovacijskem svetu odločitve o tem, kaj finančno podpreti in česa ne, ne bodo sprejemale na podlagi oddane dokumentacije, ampak na podlagi testiranja idej in ekip. Ali imajo ekipe inovativne rešitve, ki so disruptivne, in ali te ekipe lahko idejo uresničijo in jo pripeljejo na trg," pojasnjuje Signe Ratso iz Evropske komisije

Draško Veselinovič opozarja, da se morajo ekipe znanstvenikov, raziskovalcev, podjetnikov (iz Slovenije ali mešano) že danes zanimati za prihodnje finančne instrumente iz Bruslja, saj priprave in prijave nanje nato potekajo vsaj leto, če ne dve. Evropski inovacijski svet bo tudi nadomestil nekaj programov financiranja za mala in srednje velika podjetja, ki so veljali zdaj v programu Obzorje 2020.