Budimpešta zatrjuje, da ta korak ne predstavlja varnostne grožnje za Unijo. Foto: Pixabay
Budimpešta zatrjuje, da ta korak ne predstavlja varnostne grožnje za Unijo. Foto: Pixabay

Madžarska je svoj sistem izdajanja vizumov za tuje delavce po skrajšanem postopku julija razširila tudi na državljane Rusije in Belorusije, kar je takoj sprožilo številne pomisleke zaradi morebitnega ogrožanja varnosti Evropske unije.

Že pred dnevi je tovrstne strahove zavrnil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je dejal, da morajo tudi ruski in beloruski državljani opraviti temeljito preverjanje, preden jim dovolijo vstop na Madžarsko. Svojo državo pa vidi v tem primeru kot tarčo kampanje laži predvsem severnoevropskih in baltskih zunanjih ministrov, ki so po njegovem mnenju zaslepljeni s provojnim pristopom.

V svojem včerajšnjem pisnem odgovoru je notranji minister Sandor Pinter zagotovil, da Madžarska tako kot v primeru drugih postopkov za izdajanje dokumentov tudi tu upošteva vsa evropska pravila, upošteva pa tudi morebitna varnostna tveganja. Dodal je še, da Madžarska daje velik poudarek zagotavljanju tako nacionalne varnosti kot tudi celotnega schengenskega območja.

Zaradi pogosto proruske politike Budimpešte kritiki madžarske odločitve, da v skrajšani postopek za tuje delavce vključi tudi ruske in beloruske državljane, izpostavljajo prav to, da bi ta sistem lahko izrabili morebiti vohuni in saboterji, ki bi se potem lahko z madžarskim vizumom prosto gibali po schengenskem območju. V Evropski komisiji so danes prejem pisma potrdili in ga bodo najprej preučili, nato pa se bodo nanj odzvali.