Kajmanski otoki so prvo britansko ozemlje na seznamu. Foto: Pixabay
Kajmanski otoki so prvo britansko ozemlje na seznamu. Foto: Pixabay

Kajmanski otoki so prvo britansko čezmorsko ozemlje, ki se je znašlo na tem seznamu, in to manj kot tri tedne po brexitu. Panama, ki so jo leta 2018 s seznama umaknili, pa se nanj spet vrača.

Kajmanski otoki so se na seznamu znašli, ker tamkajšnji investicijski skladi ne odražajo realne gospodarske dejavnosti na otočju, navaja dokument. To bi lahko vodilo do tega, da se tam ustvarjajo določeni naložbeni nosilci izključno za nižanje davkov.

Sejšeli naj bi imeli
Sejšeli naj bi imeli "škodljiv prioritetni davčni režim". Foto: Pixabay

Sejšele, vzhodnoafriško otočje, pa so na seznam dodali zaradi "škodljivega prioritetnega davčnega režima", Panamo pa na seznam vrnili zaradi pomanjkljive izmenjave davčnih podatkov.

Sporna Turčija

Vprašanje razširitve črnega seznama davčnih oaz, na katerem so bili do zdaj ameriška Samoa, Fidži, Guam, Oman, Trinidad in Tobago, Ameriški Deviški otoki in Vanuatu, skupaj z omenjenimi štirimi pa je zdaj na njem 12 jurisdikcij, je v preteklih dneh dvignilo precej prahu.

Sporna naj bi bila zlasti Turčija, ki za zdaj ostaja na sivem seznamu, na katerem so jurisdikcije, ki sicer po oceni Unije ne sodelujejo ustrezno na davčnem področju, vendar so obljubile ukrepanje.

EU je sicer 16 jurisdikcij danes s sivega seznama umaknila, ker so izpolnile zaveze.

Prvi črni seznam davčnih oaz je EU oblikoval na začetku decembra 2017, da bi okrepila boj proti izogibanju davkom v odziv na davčni aferi panamski dokumenti in luxleaks. Na njem je bilo 17 držav oziroma jurisdikcij. Še 47 jurisdikcij so članice tedaj uvrstile na sivi seznam.