Slovenija ne namerava sprejeti ločenega reševanja meje na kopnem in na morju. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija ne namerava sprejeti ločenega reševanja meje na kopnem in na morju. Foto: MMC RTV SLO
Meja med Slovenijo in Hrvaško
Sprejeta dopolnila bo v četrtek obravnavala vlada, v petek parlamentarni odbor za zunanjo politiko, konec tedna pa naj bi Slovenija svoj odgovor posredovala Bruslju. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Predsednik vlade je pojasnil, da je od Rehnovega odgovora odvisno, ali bo Slovenija sprejela njegov predlog. Foto: EPA
Stranke o Rehnovem predlogu

Dopolnila k predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna so podprle vse koalicijske stranke, torej SD, LDS, Zares in DeSUS, ter opozicijski SDS, medtem ko SNS in SLS dopolnil ne podpirata. Za katera in koliko dopolnil gre, predsednik vlade Borut Pahor, ki je izrazil zadovoljstvo nad današnjim sestankom, ne želi razkriti. Sicer pa je na današnjem sestanku bil tudi predsednik države Danilo Türk.

Vlada o dopolnilih v četrtek
O dopolnilih bo tako v četrtek razpravljala vlada, nato pa jih bo poslala na odbor državnega zbora za zunanjo politiko. Ta bo dopolnila posredovala komisarju Rehnu. Pahor je ob tem pojasnil, da je od njegovega odgovora odvisno, ali bo Slovenija Rehnov predlog tudi sprejela.

"Če dopolnil, ki so bistvenega pomena za vitalne interese Slovenije, Evropska komisija ne bo sprejela, Slovenija ne bo sprejela predloga," je še po sestanku s predsedniki parlamentarnih strank povedal slovenski premier in dodal, da je stvar sedaj na komisarju Rehnu.

Ob tem je pojasnil, da bo Slovenija, če bo z Rehnovimi odgovori zadovoljna in bodo na vladi menili, da Rehn upošteva slovenske predloge in poglede, bodo na naslednjem sestanku parlamentarnih strank ugotovili, kakšna je politična večina za morebitni sprejem takega sporazuma.

Če bo politika nato presodila, da so upoštevana vsa bistvena dopolnila, bo predlog, tako Pahor, dal v vladno in parlamentarno proceduro, sicer pa ne.

"Pripombe na minimalistični ravni"
Kot že zapisano, sta SNS in SLS zavrnila dopolnila. Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič namreč meni, da je vlada popustila in pripombe omejila na minimialistično raven ter da Pahor pričakuje sprejetje največ ene pripombe, ki bo "zgolj kozmetična". Šlo naj bi za dopolnilo, po katerem se lahko pogodbenici v dogovoru z arbitražno komisijo med arbitražnim postopkom dogovorita, da se prijateljsko sporazumeta glede spora. Jelinčič je navedel še preostala dopolnila, ki so bila danes večinsko sprejeta. Gre za načelo zunanje pravičnosti, enotne obravnave meje na kopnem in na morju ter pripombe k sestavi arbitražne komisije.

SLS podpira februarski sklep
Poslanec Slovenske ljudske stranke Radovan Žerjav pa je pojasnil, da se jim zdi besedilo nesprejemljivo, ker v primerjavi s prejšnjim tednom ni bilo dodano nič novega. Temu je dodal še razlago, da v stranki vztrajajo pri februarskem sklepu, ki opredeljuje minimalna in ne maksimalna stališča Slovenije glede stanja na dan 25. junij 1991, besedilo pa ni v skladu s tem sklepom. Žerjav je poudaril, da Slovenija želi le tisto, kar je bilo vedno slovensko, ter niti milimetra teritorija sosednje države.

"Dokaz, da je Slovenija pomorska država"
Drugače pa meni prvak SDS- Janez Janša, ki je po sestanku dejal, da so sprejeta dopolnila dokazala, da je Slovenija pomorska in ne ozemeljsko prikrajšana država. Ali bo Evropska komisija dopolnila tudi sprejela pa Janša ni ravno prepričan. Dodal je še, da so danes le potrdili izhodišča, ki so bila sprejeta že leta 2007.

Erjavec: Dopolnila so ustrezna
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je za podporo dopolnilom odločil, ker so po njegovem mnenju ustrezna in varujejo vitalne nacionalne interese. Kot pojasnjuje, dopolnila zagotavljajo Sloveniji prost dostop do odprtega morja, a vseeno meni, da Evropska komisija in Hrvaška takega predloga ne bosta sprejeli.

Golobič: Premislek izjasnil stališča
Nasprotno pa prvi mož Zaresa Gregor Golobič meni, da so sprejeta dopolnila sprejemljiva tako za Bruselj kot za Zagreb. Predlogi so po njegovem taki, da lahko upravičeno pričakujemo, da bodo v bistvenih komponentah sprejeti. "To so dopolnila, to niso ultimati ali zavračanje," je še poudaril. Prepričan je, da današnji sestanek dokazuje, da si je bilo potrebno vzeti teden dni časa za razmislek, saj so se v tem času izčistila mnoga stališča.

Evropska komisija čaka na formalni odgovor
Evropska komisija je sedaj še brez komentarjev. Sporočili so, da inforamcij o izidu razprave še nimajo, vendar pa formalni odgovor pričakujejo, do takrat pa se ne nameravajo odzivati.

A. M./S. Z.

Stranke o Rehnovem predlogu