Na postopek izstopa Velike Britanije iz EU-ja bodo vplivale tudi splošne volitve v Nemčiji in Franciji. Foto: Reuters
Na postopek izstopa Velike Britanije iz EU-ja bodo vplivale tudi splošne volitve v Nemčiji in Franciji. Foto: Reuters

Britanska vlada je po junijski referendumski odločitvi za izstop sicer šele začela iskati ustrezne ljudi, ki bodo skrbeli za pogajanja z Evropsko unijo o izstopu. Preostale članice EU-ja se prav tako počasi pripravljajo na pogajanja o izstopu. Prvo zasedanje voditeljev Unije glede prihodnosti Unije je sklicano čez natančno mesec dni, 16. septembra v Bratislavi.

Kot je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt, priprave na britanski izstop iz EU-ja zgolj potrjujejo tisto, na kar so številni opozarjali pred referendumom, da gre namreč za zapleten postopek, za katerega ni jasno, kako bo dejansko videti in kakšen bo izkupiček.

Bo minilo tudi sedem let?
A kaotične so že priprave na sprožitev postopka. Trenutno kaže na izstop Velike Britanije iz Unije v naslednjih treh letih. Pred referendumom je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sicer govoril tudi o možnosti, da bi do izstopa iz Unije lahko preteklo do sedem let. Prihodnje leto je sicer leto volitev tako v Franciji kot Nemčiji, kar bo najbrž že tako močno upočasnilo odločanje na evropski ravni. Predvsem volitve v Franciji prinašajo veliko možnosti za spremembo politične smeri.

Medtem ko v Londonu izpostavljajo, da si v pogajanjih želijo najboljši mogoči izkupiček, v Bruslju pri dogovarjanju z Veliko Britanijo o tem, kakšen naj bo prihodnji odnos, ne kaže pričakovati pretirane prijaznosti ali popuščanja. Članice bodo namreč sledile predvsem lastnim interesom.

Konec julija je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker za glavnega pogajalca z britansko vlado imenoval nekdanjega francoskega evropskega komisarja Michela Barnierja. V pisarni predsednika Evropskega sveta Tuska medtem pripravljajo podlago za drugo neformalno zasedanje voditeljev evropske sedemindvajseterice, namenjeno predvsem razpravi o ukrepih Unije, ki naj sledijo brexitu. V četrtek se bo Tusk najprej sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, v naslednjih tednih naj bi se sestal z vsakim od evropskih voditeljev, tudi z britansko premierko Thereso May.