"Predlog za digitalizacijo potnih listov in osebnih izkaznic utira pot bolj tekoči in varni potovalni izkušnji," je po predstavitvi predloga povedala podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova. Foto: Evropska unija

Lani je bilo na zunanjih mejah Evropske unije, kjer poteka fizično preverjanje državljanov in nedržavljanov EU-ja, opravljenih skoraj 600 milijonov prehodov meje. Po mnenju Evropske komisije je treba postopke na mejah pospešiti, obenem pa ohraniti enako visoko stopnjo varnosti in zagotoviti, da se preveri vsak potnik.

Glede na dva zakonodajna predloga, ki ju je Evropska komisija predstavila v torek, bi lahko to dosegli z digitalizacijo potnih listov in osebnih izkaznic. Podatke, ki so trenutno shranjeni na čipu potnega lista ali osebne izkaznice, bo glede na predloga namreč mogoče prenesti na pametni telefon oz. novo potovalno aplikacijo, kar bo omogočilo hitrejše prečkanje meje.

Predložitev dokumentov vnaprej bo skrajšala čas na mejnih prehodih, saj bodo oblasti lahko preverile verodostojnost dokumentov in se osredotočile na bolj problematične primere, kot so tihotapci prebežnikov, napoveduje Evropska komisija. Foto: Reuters
Predložitev dokumentov vnaprej bo skrajšala čas na mejnih prehodih, saj bodo oblasti lahko preverile verodostojnost dokumentov in se osredotočile na bolj problematične primere, kot so tihotapci prebežnikov, napoveduje Evropska komisija. Foto: Reuters

Tudi če bo nov sistem sprejet, bodo morali potniki ob prestopu meje še naprej pri sebi imeti tudi dokument v fizični obliki, postopek na mejnem prehodu pa bi bil lažji zato, ker bo mejnim oblastem digitalizirane informacije mogoče poslati vnaprej, tako da bodo določeni postopki preverjanja lahko opravljeni, še preden bo potnik prispel na mejo.

Potovalna aplikacija bo sicer predvidoma na voljo od leta 2030, a bodo države članice digitalne dokumente izdajale že prej. Državljani EU-ja bodo lahko tako za digitalni dokument zaprosili ob prevzemu novega potnega lista ali osebne izkaznice. Ko bo na voljo aplikacija, pa bodo lahko na podlagi obstoječega dokumenta v njej ustvarili še digitalni dokument. Digitalni potni list bodo lahko v aplikaciji ustvarili tudi državljani tretjih držav. Uporaba digitalnih dokumentov bo sicer prostovoljna in brezplačna.

Zakonodajna predloga bosta zdaj obravnavala Svet EU-ja, v katerem so države članice, in Evropski parlament. V Sloveniji sicer izdaja elektronskih osebnih izkaznic osebam, ki so ob oddaji vloge stare vsaj 12 let, poteka že od konca marca 2022. Te biometrične osebne izkaznice vsebujejo čip, na katerem so zapisani podoba obraza in dva prstna odtisa. Na čipu pa so tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije.