Češka, ki je v začetku leta prevzela predsedovanje EU-ju, želi čim prejšnjo rešitev slovensko-hrvaškega mejnega spora. Foto: Reuters
Češka, ki je v začetku leta prevzela predsedovanje EU-ju, želi čim prejšnjo rešitev slovensko-hrvaškega mejnega spora. Foto: Reuters
Žbogar na Češkem o evropskih vprašanjih

Slovenski zunanji minister se je s češkim zunanjim ministrom Karlom Schwarzenbergom in podpredsednikom vlade, pristojnim za evropske zadeve, Alexandrom Vondro, pogovarjal o prednostnih nalogah češkega predsedovanja EU-ju, govorili pa so tudi o Hrvaški.

"Mediacija je realna pot"
Žbogar je češkim sogovornikom razložil, kako se trenutno razvijajo dogodki in kakšne rešitve vidi Slovenija za odpravo zastoja hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem zaradi slovenskih zadržkov. Predlog Evropske komisije o mediaciji je realna pot, je ponovil, še posebej, ker bi se mediacija časovno ujemala z zaključkom hrvaških pogajanj z EU-jem. "To pomeni, da bi vzporedno potekala dva procesa - hrvaška pogajanja z Unijo in mediacija. Konec leta bi istočasno prišli do rešitve vprašanja meje in do zaključka pogajanj Hrvaške z EU-jem," je dejal vodja slovenske diplomacije. Češka napore Bruslja podpira in želi, da bi do dogovora med državama prišlo čim prej.

Se bo srečal z Jandrokovićem?
Žbogar je povedal, da se je s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem pripravljen srečati v soboto ob robu mednarodne varnostne konference v Münchnu, da pa srečanje uradno ni dogovorjeno.

Slovenija podpira evropsko perspektivo Balkana
Žbogar je izrazil podporo Češki, da doseže napredek pri evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Češka si namreč med svojim polletnim predsedovanjem EU-ju med drugim prizadeva, da bi se Hrvaška in druge države Zahodnega Balkana še bolj približale EU-ju. Žbogar je poudaril, da je treba tej regiji poslati pozitivna znamenja glede približevanja evropski povezavi.

S češkimi sogovorniki je slovenski zunanji minisiter spregovoril še o energetski varnosti, finančni in gospodarski krizi, pripravah na izvajanje Lizbonske pogodbe, vrhu EU - ZDA in o dvostranskih odnosih med državama, ki so jih označili za "odlične."

T. V.

Žbogar na Češkem o evropskih vprašanjih