Svet EU in Evropski parlament sta leta 1999 potrdila uredbo, ki določa, da je namen preiskav urada za boj proti goljufijam
Svet EU in Evropski parlament sta leta 1999 potrdila uredbo, ki določa, da je namen preiskav urada za boj proti goljufijam "boj proti goljufijam, korupciji in kateri koli drugi obliki nezakonite dejavnosti, ki prizadene finančne interese EU". Foto: EPA

Predsedstvo, najvišji organ Evropskega parlamenta, je že prejšnjo sredo sklenilo, da morajo priti dejstva o aferi na dan in da namerava dosledno sodelovati z vsemi pristojnimi organi, ki jo preiskujejo. A pojavili so se prvi zapleti, je poročalo Delo.

Olaf je sprožil uradno preiskavo
V uradu za boj proti goljufijam (Olaf) so se po objavi prvega članka v Sunday Timesu odločili, da sprožijo uradno preiskavo zaradi škode, ki bi jo lahko imel ugled evropskih institucij, zaradi interesa javnosti za razjasnitev teh obtožb in zato, da bi preprečili morebitno uničenje dokazov.

Toda preiskovalci, ki so že pred dobrim tednom v bruseljskih pisarnah Zorana Thalerja (Slovenija), Ernsta Strasserja (Avstrija) in Adriana Severina (Romunija) skušali zbrati dokaze o evropskih poslancih, domnevno vpletenih v poskus korupcije, so dobili obvestilo, da bodo na notranjem posvetu v parlamentu ocenili njihovo prošnjo.

Parlament zahteva podrobnejše pojasnilo pristojnosti urada
Dva dni pozneje so v uradu za boj proti goljufijam prejeli sporočilo predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzka, da parlament zahteva podrobnejše pojasnilo o pristojnosti Olafa in da ne privoli v preiskavo.

Olaf je pravno utemeljitev mandata za preiskavo v prostorih parlamenta poslal naslednji dan. Svet EU-ja in Evropski parlament sta leta 1999 potrdila uredbo, ki določa, da je namen Olafovih preiskav "boj proti goljufijam, korupciji in kateri koli drugi obliki nezakonite dejavnosti, ki prizadene finančne interese EU".

Olaf čaka na dovoljenje parlamenta
Medinstitucionalni sporazum, ki so ga sklenili Evropski parlament, Svet EU-ja in Evropska komisija, pa še dodatno opredeljuje Olafovo odgovornost tudi "mimo zaščite finančnih interesov", saj "vključuje vse dejavnosti, ki so povezane z varovanjem skupnih interesov pred nepravilnim obnašanjem". Pristojnosti Olafa so podrobno zapisane tudi v poslovniku Evropskega parlamenta.

Olaf čaka na dovoljenje parlamenta, medtem bo nadaljeval druge preiskovalne postopke, ki so povezani s to afero. Od Evropskega parlamenta pa pričakuje, da bo zavaroval morebitne dokaze, je pisalo Delo.

Organizacija Transparency International je medtem pozval belgijske oblasti, naj začnejo preiskavo afere, v katero je po najnovejših trditvah Sunday Timesa vpleten tudi španski poslanec Pablo Zalba Bidegain.

"Najbolj poklican za obtožbo je belgijski tožilec"
V nevladni organizaciji opozarjajo na zmedo v zvezi s pristojnostjo glede preiskave, saj so se poleg Olafa z njo začeli ukvarjati tudi državni organi članic, iz katerih prihajajo poslanci. V Transparency International menijo, da bi se lahko zgodilo, da bi različne in nasprotujoče si jurisdikcije v državah preprečile hiter in temeljit konec preiskave. Prepričani so, da je, ker se je večina domnevnih kršitev zgodila v Belgiji, javni tožilec kraljevine najbolj poklican za to vlogo.

Poudarjajo tudi, da belgijski zakon proti podkupovanju omogoča jasno pravno osnovo in ustrezne sankcije, če bi bil potreben kazenski pregon. In čeprav so evropski poslanci upravičeni do imunitete, sta se dva sedežu že odpovedala, parlament pa bi lahko na zahtevo domačih oblasti odvzel imuniteto tudi preostalima dvema, je še poročalo Delo.