Raziskava centra Pew kaže, da je evroskepticizem po Evropi v porastu. Foto: BoBo
Raziskava centra Pew kaže, da je evroskepticizem po Evropi v porastu. Foto: BoBo
false
Večina Evropejcev želi, da Velika Britanija ostane v Uniji. Foto: Reuters

Ta odstotek je sicer povprečje na vzorcu 10.491 vprašanih v 10 državah, ki predstavljajo 80 odstotkov prebivalstva EU-ja in 82 odstotkov njenega bruto domačega proizvoda (BDP), poroča BBC. Raziskava je potekala med 4. aprilom in 12. majem.

Kot kaže raziskava centra Pew, objavljena v torek, ob tem 42 odstotkov vprašanih želi, da se njihovim nacionalnim državam vrne več pristojnosti.

Največ ljudi je EU-ju nenaklonjenih v Grčiji (71 odstotkov) in Franciji (61 odstotkov). V Franciji se je, recimo, naklonjenost EU-ju od leta 2015 do letos zmanjšala za 17 odstotnih točk. V Veliki Britaniji se je podpora EU-ju zmanjšala za osem odstotnih točk, v Italiji pa za šest. V petih od šestih držav, ki so bile predmet raziskovanja tako leta 2015 kot leta 2016, se je naklonjenost EU-ju zmanjšala.

Največ podpore EU-ju na Poljskem
Raziskava je še pokazala, da je največ podpornikov EU-ja na Poljskem (72 odstotkov) in na Madžarskem (61 odstotkov). Drugače je v sredozemskih državah. V Grčiji je podpora le 27-odstotna, v Franciji 38-odstotna, v Španiji pa 47-odstotna.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so Uniji bolj naklonjeni mlajši volivci ter podporniki levo usmerjenih strank, medtem ko je med starejšimi in podporniki desno usmerjenih strank več nasprotnikov EU-ja.

Večina Evropejcev želi Veliko Britanijo v EU-ju
Druga raziskava agencije TNS, ki je del svetovalnega podjetja Kantar, pa se ukvarja z obstankom Velike Britanije v Uniji. Sodeč po tej raziskavi, o kateri prav tako poroča BBC, večina Evropejcev želi, da Velika Britanija ostane del EU-ja.

TNS je opravil raziskavo tudi med Britanci. 41 odstotkov jih podpira članstvo, 43 odstotkov pa to, da Velika Britanija zapusti 28-člansko Unijo. Britanski volivci in volivke bodo o tem vprašanju na referendumu glasovali 23. junija.

TNS še ugotavlja, da ima obstanek Velike Britanije največ podpornikov v Nemčiji (79 odstotkov). Tam le 15 odstotkov podpira odhod Velike Britanije iz Unije. Britansko članstvo v Uniji na Finskem in na Češkem podpira 62 odstotkov vprašanih.

Večina vprašanih iz prav tako desetih držav, kjer je bila v drugi polovici maja opravljena raziskava, meni, da se bo gospodarski položaj v Evropi poslabšal, če bo Velika Britanija odšla iz Unije. Samo v Nemčiji jih večina meni, da se v tem primeru ne bo nič spremenilo.