Mesić in Sanader sta spor s Slovenijo komenitarla pred odhodom na vrh Nata, kjer bo Hrvaška prvič sodelovala kot polnopravna članica. Foto: EPA
Mesić in Sanader sta spor s Slovenijo komenitarla pred odhodom na vrh Nata, kjer bo Hrvaška prvič sodelovala kot polnopravna članica. Foto: EPA

Pred odhodom na vrh Nata sta hrvaški predsednik Stipe Mesić in Sanader poudarila, da je Hrvaška dosegla polovico glavnih zunanjepolitičnih ciljev, medtem ko bodo drugo polovico - vstop v EU - po premierjevih besedah uresničili brez odstopanja ozemlja.

Mesić se je odzval na svojo včerajšnjo izjavo, ko je Sloveniji ponudil sporazum za izhod do odprtega morja prek hrvaških voda. Pojasnil je, da v njegovih besedah ni bilo nič novega, saj je glede ločitve hrvaških pogajanj o vstopu v EU od mejnega spora hrvaško stališče jasno.

"Dejal sem zgolj tisto, kar Hrvaška zagovarja, sicer pa se lahko pogovarjamo o vsem drugem. Lahko se pogovarjamo o pristopu, poudarjam, pristopu do odprtega morja, kar je urejeno z mednarodno konvencijo. Če pa Sloveniji zadošča, da potrdimo tisto, kar je zapisano v mednarodni konvenciji, se lahko pogovarjamo tudi o tem," pravi Mesić.

"Če želi Slovenija imeti načelno politiko, je treba ločiti pogajalski proces od vprašanja meje in omogočiti Hrvaški vstop v EU," je sklenil hrvaški predsednik.

"V EU ne bomo vstopali v paketu"
Sanader pa se je odzval na izjavo slovenskega evropskega poslanca Jelka Kacina, ki je dejal, da ni treba ustaviti širitve EU-ja na jugovzhodno Evropo, ampak je treba čim prej začeti pogajanja s Srbijo in Makedonijo.

"Jelko Kacin in slovenska politika lahko kažeta svoje iskreno prizadevanje za širitev EU-ja, če bodo umaknili blokado hrvaških pogajanj. V praksi delati eno, v javnosti pa govoriti drugo pomeni, da gre za nekonsistentno politiko, sicer pa me ne zanima, ker ne bo Jelko Kacin odločal o hrvaški usodi," je bil jasen Sanader in dodal, da vstopa Hrvaške v EU v paketu z drugimi državami jugovzhodne Evrope Zagreb ne bo sprejel.

G. V.