Slovenija je zaradi neuvajanja evropske zakonodaje znova pred Sodiščem EU-ja. Foto: Reuters
Slovenija je zaradi neuvajanja evropske zakonodaje znova pred Sodiščem EU-ja. Foto: Reuters

Ta direktiva o zahtevah v povezavi s proračunskimi okviri članic določa, da bi morale članice prenesti določbe v nacionalne pravne sisteme do 31. decembra 2013 ter komisiji sporočiti besedilo teh nacionalnih zakonov. Slovenija je doslej predložila le delno obvestilo o takšnih ukrepih. Zato se je komisija danes odločila, da proti državi začne postopek pred Sodiščem EU-ja, so pojasnili v Bruslju.

Komisija je januarja 2014 Sloveniji poslala prvi uradni opomin v povezavi s tem vprašanjem, oktobra 2014 pa še drugi opomin oziroma obrazloženo mnenje ter pozvala, naj sporoči ukrepe za prenos. Vendar Slovenija še ni izpolnila zahtev komisije.

Direktiva za stabilnejše javne finance
Direktiva je eden izmed šestih zakonodajnih ukrepov, znanih kot šesterček, ki so bili sprejeti leta 2011 za krepitev ekonomskega upravljanja v EU. Njen cilj je zagotoviti, da članice izvajajo trdno proračunsko politiko in okrepijo svojo fiskalno politiko.

Od članic zahteva sklop ukrepov, kot so denimo pravočasna objava zanesljivih in podrobnih javnofinančnih podatkov, uvedba nacionalnih numeričnih fiskalnih pravil, krepitev srednjeročnega proračunskega načrtovanja ter izboljšanje zanesljivosti in preglednosti makroekonomskih ter proračunskih napovedi.

Ministrstvo tožbe (še) ne komentira
Ministrstvo za finance je v odzivu navedlo, da uradno o tožbi še niso bili obveščeni, zato je ne morejo komentirati. Bo pa po njihovih pojasnilih minilo še nekaj mesecev, preden bo tožba dejansko vložena. Po prejemu obvestila državnega pravobranilstva o vložitvi tožbe bo začel teči dvomesečni rok za pripravo odgovora.

Slovenija sicer pripravlja pravne podlage za prenos direktive v novem zakonu o javnih financah, ki je v pripravi, so še zapisali na ministrstvu.