Nasprotniki pogodbe tej očitajo povečevanje moč Unije na račun suverenosti držav. Foto: EPA
Nasprotniki pogodbe tej očitajo povečevanje moč Unije na račun suverenosti držav. Foto: EPA

Zahteva, ki jo je vložila skupina 17 evroskeptičnih čeških senatorjev, je ključna ovira sklenitvi ratifikacijskega procesa Lizbonske pogodbe. Senatorji trdijo, da bi pogodba ustvarila superdržavo in zato posega v češko suverenost.

Na odločitev sodišča nestrpno čakajo v prestolnicah držav članic, saj je Češka edina članica, ki pogodbe še ni ratificirala, čeprav ji je češki parlament že prikimal. Večina odvetnikov pričakuje, da bo sodišče odločilov prid Lizbonske pogodbe, saj je letos že zavrnilo eno od pritožb na račun dokumenta.

Klaus zahteva dodatno zagotovilo
Češki predsednik Vaclav Klaus je napovedal, da pogodbe ne bo podpisal, preden ne bo znana odločitev češkega ustavnega sodišča. Predsednik je kot dodaten pogoj za svoj podpis k pogodbi zahteval trdna zagotovila o lastninskih pravicah v Republiki Češki. O zadnji zahtevi Klausa bodo potekala pogajanja na vrhu konec tedna v Bruslju.

Blair predsednik EU-ja?
Lizbonska pogodba naj bi reformirala povezavo 27-članic in ji zagotovila večjo vlogo na svetovnem odru, zagotovila učinkovitejše delo in nadaljnje širitve, hkrati pa državljanom Unije omogočila, da se bolje sliši njihov glas. Ena izmed sprememb, ki jih prinaša Lizbonska pogodba, je mesto predsednika EU-ja. Med imeni, ki se najpogosteje omenjajo za ta položaj, je Tony Blair, nekdanji britanski premier. Nekatere evropske države, med njimi Belgija, Nizozemska in Luksembur pa menijo, da bi moral biti predsednik iz države, ki uporablja evro in je del schengenskega območja.