Thaler se je ujel v past britanskih novinarjev, ki so se predstavljali kot lobisti. Foto: EPA
Thaler se je ujel v past britanskih novinarjev, ki so se predstavljali kot lobisti. Foto: EPA
EU z registrom lobistov

V skladu s sporazumom, ki sta ga Evropski parlament in Evropska komisija dosegla novembra lani, bo register o preglednosti združil obsotječa registra lobistov, ki so registrirani pri obeh institucijah.

Vpis organizacij in posameznikov, ki vplivajo na oblikovanje evropskih politik, kot so različna združenja ali organizacije, ki zastopajo cerkve in verske skupnosti, bo od zdaj lažji. Od junija letos bo skupni register lobistov predvidoma na voljo na spletu.

Parlament je potrdil tudi predlog, po katerem bodo morali poslanci v prihodnje svojim zakonodajnim poročilom priložiti seznam stikov z lobisti, t. i. "zakonodajno sled". Od zdaj bodo morali tudi sproti sporočati spremembe svojega premoženjskega stanja pristojnim službam.

Nova pravila je parlament sprejel dva meseca po izbruhu lobistično-korupcijske afere, zaradi katere je med drugim odstopil tudi evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler.

Evropski parlament ima register lobistov in interesnih skupin, ki tam delujejo, od leta 1996, Evropska komisija pa od leta 2008.

EU z registrom lobistov