Von der Leyen je bila prejšnji teden potrjena za drug mandat na čelu Evropske komisije. Foto: Reuters
Von der Leyen je bila prejšnji teden potrjena za drug mandat na čelu Evropske komisije. Foto: Reuters

Von der Leyen je že pred enim tednom po vnovični izvolitvi na položaj predsednice komisije v Evropskem parlamentu napovedala, da si bo znova prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene komisarske ekipe.

Zato je voditelje držav članic pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za položaj v komisiji. Od članic, ki bodo predlagale obstoječe komisarje oziroma komisarke, tega ne pričakuje.

Kot so danes sporočili s komisije, je rok za odgovor članic 30. avgust, pri čemer pa namerava von der Leyen pogovore s komisarskimi kandidati začeti že sredi prihodnjega meseca.

Po pozivu von der Leyen bo tako lahko tudi slovenska vlada dokončala postopek izbire komisarskega kandidata. Kandidaturo nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela so nameravali ministri potrditi že na sredini seji, a tega niso storili, ker še niso prejeli poziva iz Bruslja.

Kot so v sredo pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, bo vlada postopek nadaljevala na naslednji redni seji. Kdaj bo seja sklicana, za zdaj še ni znano.

Doslej so sicer znana imena kandidatk oziroma kandidatov približno desetih članic, pri čemer je nekaj več moških. Nekaj članic je predlagalo dosedanje člane komisije.