Nova evropska agencija bo imela več pristojnosti na področju vračanja prebežnikov. Foto: EPA
Nova evropska agencija bo imela več pristojnosti na področju vračanja prebežnikov. Foto: EPA
Prebežniki
EU utrjuje nadzor nad zunanjimi mejami, evropski komisar Avramopulos pa zagotavlja, da bo Unija pri vračanju prebežnikov spoštovala človekove pravice prebežnikov. Foto: EPA
Začela je delovati Evropska mejna in obalna straža

"V manj kot letu dni smo vzpostavili celovit sistem evropske mejne in obalne straže ter uresničili načela deljene odgovornosti in solidarnosti med državami članicami in EU-jem," je dejal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos ob uradnem začetku delovanja. "Odslej bo zunanja meja EU-ja ene države članice zunanja meja vseh držav članic - tako pravno kot operativno," je dodal.

Po Avramopulosovih besedah se je ob zadnjem množičnem prihodu prebežnikov izkazalo, da je bil EU v situaciji brez primere. Italija, Grčija in Bolgarija so zaradi prihoda prebežnikov še vedno pod velikim pritiskom, vendar pa ne bodo ostale prepuščene same sebi, je zagotovil komisar na novinarski konferenci, ki so jo ob tej priložnosti pripravili na mejnem prehodu Kapitan Andreevo na bolgarsko-turški meji.

Sistem evropske mejne straže bo sestavljala nova Evropska agencija za mejno in obalno stražo, ki bo temeljila na sedanji agenciji za zunanje meje Frontex, ob sodelovanju pristojnih nacionalnih organov.

Države članice bodo prispevale osebje in tehnično opremo, pri čemer bo moralo biti vselej na voljo 1.500 ljudi, ki jih bo mogoče na meje namestiti v zelo kratkem času.

Izvršni direktor nove agencije Fabrice Leggeri je dejal, da je agencija močnejša in bolje opremljena za soočanje z migracijami in varnostnimi izzivi na evropskih zunanjih mejah. Agencija ima tudi širši mandat in več pooblastil. Med drugim bo tako lahko opravljala ocene ranljivosti držav članic glede zmogljivosti mejnega nadzora.

Izmenjevanje informacij in vračanje prebežnikov
Agencija bo lahko ob tem nudila podporo sosednjim državam, ki niso članice EU-ja, če bodo te zaprosile za pomoč na njihovih mejah, in izmenjevala informacije o čezmejni kriminaliteti z nacionalnimi organi in evropskimi agencijami. Pomembno vlogo bo imela tudi pri nadzoru morskih meja.

Nova agencija bo imela tudi več pristojnosti pri vračanju prebežnikov v države izvora, organizirala in vodila pa bo lahko tudi operacije vračanja iz več držav hkrati. Avramopulos je pri tem zagotovil, da bodo zagotovili spoštovanje človekovih pravic prebežnikov.

Začela je delovati Evropska mejna in obalna straža