Žbogar je glede neimenovanja Slovencev v evropsko diplomatsko službo že večkrat govoril z Ashtonovo. Foto: EPA
Žbogar je glede neimenovanja Slovencev v evropsko diplomatsko službo že večkrat govoril z Ashtonovo. Foto: EPA
Mitja Drobnič
Drobnič naj bi se prijavil na več mest v evropski službi. Foto: BoBo

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je v sredo imenovala 25 novih vodij delegacij evropske zunanje službe, kjer spet ni nobenega slovenskega predstavnika. Večina diplomatov prihaja iz starih članic Evropske unije, največ, kar šest, iz Francije, štirje predstavniki pa so iz držav, ki so se Uniji pridružile leta 2004 oz. 2007. 25 diplomatov je Ashtonova imenovala na mesta v ZDA, Indiji, Turčiji, Kambodži, Vietnamu, Kolumbiji, na Japonskem, v Sudanu, v Armeniji, Franciji, Kazahstanu in Nikaragvi.

Med novoimenovanimi vodji jih 16 prihaja iz diplomatskih služb držav članic, sedem iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) in dva iz Evropske komisije. Število vodij delegacij Evropske unije, ki prihajajo iz diplomatskih služb držav članic, se je tako povečalo na 45. Cilj, da naj nacionalni diplomati vodijo tretjino vseh delegacij EU-ja, ki jih je 149, je tako skoraj dosežen.

Žbogar: Izbirni postopki še potekajo
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je zatrdil, da se je o novem "porazu" Slovenije že večkrat pogovarjal z Ashtonovo, ob tem pa je dodal, da nekateri izbirni postopki še potekajo in da verjame, da bo med prihodnjimi objavami tudi slovensko ime. Ob tem so na ministrstvu za zunanje zadeve pojasnili, da je Slovenija v Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS) zastopana s petimi diplomati.

Na MZZ-ju so pojasnili še, da so prijave kandidatov na razpisana mesta evropske zunanje službe individualne kandidature, ki jih kandidati posredujejo neposredno pristojnim službam v EEAS-ju. Odločitev o tem, ali bodo na začetni stopnji s svojo prijavo seznanili tudi zunanje ministrstvo, je prepuščena kandidatom samim, ministrstvo pa vsem kandidatom daje aktivno podporo na vseh ravneh.

Trije Slovenci za evropske položaje
Dnevnik je v svoji četrtkovi izjavi zapisal, da so se za položaje v evropski diplomatski službi potegovali tudi trije slovenski kandidati, in sicer nekdanji veleposlanik v Ukrajini Primož Šeligo, ki je kandidiral za vodjo predstavništva v Kazahstanu, nekdanji veleposlanik na Kitajskem Marjan Cencen, ki je želel zasesti mesto vodje evropske delegacije v Kambodži, veleposlanik v Berlinu Mitja Drobnič pa naj bi se potegoval za več mest, med drugim tudi za vodjo predstavništva v Kazahstanu in za mesto vodje pisarne EU-ja na Kosovu.

Izbirni postopek za vodjo delegacije na Kosovu sicer še ni končan, a naj bi Drobnič že izpadel iz postopka izbire. Prav tako naj ne bi bili še končani izbirni postopki za vodje delegacij v Siriji, Uzbekistanu, Maliju in Čilu, ki so del tega svežnja imenovanj, a med prijavljenimi ni Slovencev.