Bolgarska kandidatka je sicer podala tudi odstopno izjavo s položaja bolgarske zunanje ministrice. A je bolgarski premier Bojko Borisov zavrnil njen odstop. Foto: EPA
Bolgarska kandidatka je sicer podala tudi odstopno izjavo s položaja bolgarske zunanje ministrice. A je bolgarski premier Bojko Borisov zavrnil njen odstop. Foto: EPA
Janez Potočnik
Janez Potočnik je pred evropskimi poslanci dejal, da se bo ob morebitni izvolitvi za novega komisarja za okolje zavzemal predvsem za zeleno gospodarstvo. Foto: EPA
Odstop Želeve

Evropski poslanci so Želevi na zaslišanju pred tednom dni očitali, da je pri prijavi svojih poslovnih interesov in dejavnosti lagala. Več poslancev je tudi menilo, da kandidatka ni primerna za položaj evropske komisarke za humanitarno pomoč in krizno odzivanje.

Kot je pojasnila bolgarska kandidatka za evropsko komisarko za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Rumjana Želeva, je odstopila, ker ni več prenesla pritiska, ki je omadeževal tudi njeno čast. Najostrejše kritike o Želevi so prišle iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S & D). "Njena odločitev o odhodu je najboljša rešitev za vse, vključno z njo," je v Strasbourgu dejal vodja S & D Martin Schulz.

Bo Želevo zamenjala Georgieva?
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je medtem sporočil, da ga je Borisov že obvestil, da namerava za novo komisarko predlagati sedanjo podpredsednico Svetovne banke Kristalino Georgievo.

Glede na to, da morajo evropski poslanci zdaj znova odločati o primernosti novega kandidata/kandidatke - pripraviti morajo vprašalnik, nato sledi zaslišanje -, se je prestavilo tudi potrjevanje novih Barrosovih komisarjev. To je bilo sprva napovedano za 26. januar. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek pa je v Strabourgu napovedal, da so datum odločanja zdaj premaknili na 9. februar. Po besedah Buzeka bo zaslišanje Georgieve potekalo 3. februarja.

Nezadovoljstvo nad kandidati …
Tarča hudih kritik je bila tudi Nizozemka Neelie Kroes, za katero socialisti zahtevajo vnovično soočenje z evropskimi poslanci, kar sicer ni običajna praksa. Socialisti naj bi bili nezadovoljni tudi s kandidatom za komisarja za denarne in gospodarske zadeve, Fincem Ollijem Rehnom ter Litovcem Algirdasom Šemeto, kandidatom za komisarja za davke in boj proti prevaram.

V Evropski ljudski stranki medtem izpostavljajo nezadovoljstvo s kandidatom za evropskega komisarja za medinstitucionalne odnose in upravo Maroša Šefčoviča zaradi njegove izjave o Romih pred petimi leti ter z visoko zunanjo predstavnico EU-ja in prvo podpredsednico Evropske komisije Catherine Ashton. Po mnenju največje politične skupine v Evropskem parlamentu je bilo slabo tudi današnje zaslišanje kandidatke za komisarko za pomorske zadeve in ribištvo Marie Damanaki.

… Zadovoljstvo nad Potočnikom
Evropski poslanci so zaslišali tudi slovenskega kandidata za komisarja za okolje Janeza Potočnika. Ta je bil do zdaj Evropski komisar za znanost in raziskave. Potočnik se je na zaslišanju dobro odrezal, saj je za svoje odgovore požel številne aplavze.

Odstop Želeve