Zaslišanje Janeza Potočnika pred evropskimi poslanci je trajalo od 13.00 do 16.00. Foto: EPA
Zaslišanje Janeza Potočnika pred evropskimi poslanci je trajalo od 13.00 do 16.00. Foto: EPA
Janez Potočnik
Vsi kandidati za komisarje so pred zaslišanji odgovorili na vprašalnik o osebnih načelih in zavzetosti za evropsko idejo, sodelovanju z Evropskim parlamentom in prednostnih nalogah na njihovih področjih. Foto: EPA
Odzivi na Potočnikovo zaslišanje
Potočnik pred Evropskim parlmentom

Pred evropskimi poslanci je slovenski kandidat za komisarja za okolje Janez Potočnik govor začel s citatom: "Evropa bo zelena celina ali pa je ne bo. Zemlja bo moder planet ali pa je ne bo. Ta citat je iz govora, ki sem ga imel v letu 2008. Njegov pomen je seveda jasen, vendar pa ga ponavljam, ker sem prepričan, da je resničen. In tudi zato, ker ponazarja moj pogled na načelo, ki sem mu kot komisar za znanost in raziskave sledil in ki bo še naprej v središču mojega dela v prihodnosti - seveda, če bom potrjen kot komisar za okolje."

Zaslišanja kandidatov za komisarje, ki bodo sestavljali novo ekipo Portugalca Joseja Manuela Barrosa, potekajo v Bruslju od ponedeljka do petka (18. in 19. januarja bodo zaslišanja tudi v Strasbourgu). O celotni ekipi bo Evropski parlament glasoval 26. januarja v Bruslju. Do zdaj so evropski poslanci izprašali deset kandidatov, ki morajo pred tem odgovoriti na anketna vprašanja. Pred poslanci imajo kandidati tudi predstavitvene govore, v katerih predstavijo svojo vizijo dela.

Janez Potočnik je bil v prejšnji ekipi Barrosa komisar za znanost in raziskave. Zdaj kandidira na že omenjeno mesto za komisarja za okolje. Pred poslanci se je predstavil kot ekonomist, ki je vodil pogajalsko ekipo za vstop Slovenije v EU. Dodal je še, da je "zavzet igralec odbojke" in da ima dva sinova.

Prvič: učinkovitost virov
Potočnik je bil pri svojih prednostnih nalogah jasen in odločen. "Moja prva prednostna naloga, bo zagotoviti, da bo projekt EU 2020 o rasti in delovnih mestih zgrajen na močnih temeljih trajnosti in učinkovitem ravnanju z viri. Nisem prvi, ki opozarja na ogromno priložnost, ki jo predstavlja zelena rast in zelena delovna mesta. Verjamem v potencial zelenih vzpodbud, a bilo bi preveč enostavno in priročno, če bi verjeli, da bo recesija končana s preprostim preklopom na nizkoogljično gospodarstvo."

Drugič: biotska raznovrstnost
Kot svojo drugo prednostno nalogo je Potočnik izpostavil pomen biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb, ki sta neločljivo povezani. "Podnebne spremembe so upravičeno v centru politične pozornosti. Tam morajo tudi ostati, še posebej po neuspehu v Köbenhavnu. Želim pa si, da bi se z enako mero politične predanosti in javne ozaveščenosti lotili tudi ohranjanja biotske raznovrstnosti."

Tretjič: uveljavljanje in izvrševanje
Kandidat za komisarja za okolje je poudaril, da lahko že zdaj naredimo ogromno "z učinkovitim izvrševanjem obstoječe okolijske zakonodaje. Ta zakonodaja ni le dogovorjena in zapisana in zato omogoča hitro uveljavitev, njeno učinkovito izvrševanje ponuja tudi pravno gotovost, enotne pogoje delovanja in predvidljivost, ki jo podjetja potrebujejo in pričakujejo".

Potočniku za suverene odgovore številni aplavzi
Potočnik je v Evropskem parlamentu za natančne in suverene odgovore na vprašanja evropskih poslancev požel številne aplavze. "Aplavz bi imel sicer raje po petih letih kot zdaj, a tudi zdaj je v redu," je na to odgovoril Potočnik.

Poslanci so na primer Potočniku ploskali po odgovoru na vprašanje, kako bo prepričal tiste, ki nasprotujejo vlaganju v okolje, češ da bi bilo treba na prvo mesto v teh kriznih časih postaviti delovna mesta in rast. "Prav z vlaganjem v okolje postavimo delovna mesta na prvo mesto," je poudaril.

"Moje smeti so v različnih koših"
Navzoče je med drugim zanimalo, kaj je v vsakdanjem življenju Potočnik sam stori za varovanje okolja in v boju proti podnebnim spremembam. "Moje smeti so v različnih koših," je dejal komisarski kandidat in dodal, da je na okolje pozoren tudi pri izbiri avtomobila in na sploh v svojem zasebnem življenju.

Na vprašanje, glede sankcij in postopkov proti državam članicam EU-ja, ki ne bodo spoštovale zakonodaje, je Potočnik ponazoril na primeru Slovenije. Povedal je, da je doma dobival vprašanja, kaj bi napravil, če bi moral ukrepati proti svoji državi. "Kot proti drugim državam. Zakaj? Ker je to v interesu Slovenije."

ZDA se bojujejo na svoj način
Potočnik je komentiral tudi neuspeh podnebne konference v Köbenhavnu. Ta je bila po njegovem mnenju "težka lekcija" za vsakogar in EU ne bi smela dopustiti, da svet njene cilje jemlje kot samoumevne. Ob tem je poudaril, da je v tem kontekstu zelo pomembno še nekaj. "Če kdo meni, da v ZDA podnebnih sprememb ne jemljejo resno, se zelo moti," je poudaril. Pri tem je citiral Franka Sinatro in njegovo pesem My way, češ da se ZDA v boju proti podnebnim spremembam soočajo na svoj način.

Potočnika so evropski poslanci poleg omenjenega že med zaslišanjem večkrat pohvalili, med drugim za celosten in realističen pristop ter prepričljive in koherentne odgovore. Tudi predsedujoči Jo Linen je na koncu dejal, da se vidi, da je Potočnik veliko delal čez praznike, da je šel skozi ves okolijski portfolio.

Odzivi evroposlancev so pozitivni
Na Potočnikovo zaslišanje so se že odzvali številni evropski poslanci. Lojze Peterle je, po tem, ko je videl tudi druge kandidate, dejal, da se je Potočnik dobro odrezal. "Mislim, da je dobro, da bomo imeli na tem mestu ekonomista, ki je bil prej komisar za raziskave, tako da bo res lahko kombiniral različna znanja v duhu, kot se je danes predstavil."

"Med malce šibkejše točke bi uvrstila poudarek na implementaciji, uresničevanju okoljskih politik, ki so izjemno zahtevne. Tu si želim, da bi jih komisar vendarle uvrstil malce više na lestvici prioritet," je dejala evropska poslanka Romana Jordan Cizljeva (EPP/SDS), ki je Potočniku med zaslišanjem postavila eno od vprašanj.

"Prednostne naloge na področju okolja so zastavljene uresničljivo, strateško in trajnostno. Spremembe bodo nujno pomembne in verjamem, da je Potočnik politik, ki jih je sposoben izpeljati. Izvrševanje obljubljenega je edino, kar šteje, ostalo so le prazne besede," pa meni Tanja Fajon (S&D/SD).

Odzivi so prišli tudi iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu - Evropske ljudske stranke (EPP). Koordinator stranke Richard Seeber je ocenil, da je Potočnik izkazal znanjepodročja in postopkov EU-ja. V njegovem govoru so v EPP-ju pogrešali jasno zavezo za izboljšanje enakopravnosti položaja za državljane in podjetja.

Odzivi na Potočnikovo zaslišanje
Potočnik pred Evropskim parlmentom