Da vama s partnerjem ne bi denar prehitro spolzel iz rok, se o njem iskreno pogovarjajta, primerno organizirajta skupni proračun, predvsem pa z njim ne manipulirajta. Foto: RTV SLO
Da vama s partnerjem ne bi denar prehitro spolzel iz rok, se o njem iskreno pogovarjajta, primerno organizirajta skupni proračun, predvsem pa z njim ne manipulirajta. Foto: RTV SLO
Prihod otroka bo močno vplival na družinske finance, zato je priporočljivo, da si jih uredite pred tem. Foto: EPA

Ker brez denarja ni mogoče preživeti, se morata s partnerjem naučiti pogajati o tem, sicer se lahko začnejo kopičiti zamere, ki jih bosta težko odpravila.

Prvo pravilo: Iskrenost
Čeprav vam pogovor o denarju morda ne diši, se sprijaznite z dejstvom, da se mu v odnosu s partnerjem ne morete izogniti. Iskreno povejte, koliko lahko prispevate v skupni proračun. Tisti, ki zasluži več, naj tega ne izkorišča, tako da mora drugi na primer prevzeti vsa gospodinjska opravila ali prositi za “žepnino” za druženje s prijatelji. S partnerjem si vzemita čas za pogovor glede denarja in skupnega proračuna, nato pa se odločita, če želita odpreti skupni transakcijski račun, s katerega lahko prek trajnika plačujeta redne stroške.

Dolgovi – skupna težava ali ne
Ugotoviti morata tudi, ali se bolj nagibata k varčevanju ali zapravljanju. Če je kateri izmed partnerjev zadolžen, bi moral biti o tem odkrit, da se lahko skupaj odločita za primeren način odplačevanja dolga. Pred partnerjem nikar ne skrivajte računov, saj to vodi le k prepirom. Ključ do uspeha je sklepanje kompromisov – kakor za druge vidike vajinega odnosa se to nanaša tudi na vprašanje denarja. Če se držita sklenjenih dogovorov o skupnem proračunu, prepustita drug drugemu proste roke o porabi razpoložljivih dohodkov.

Ločene in skupne finance
Lahko se odločita tudi za sistem štirih računov, v katerem imata partnerja vsak svoj račun in določeno vsoto denarja, ki jo lahko porabita v skladu z lastnimi željami. Na ta način se izogneta občutku, da sta v odnosu izgubila del sebe. Tretji račun je namenjen skupnemu varčevanju, četrti pa skupnim rednim stroškom, kot so hrana, elektrika, skupna posojila ipd.

J. G.