Po treh dneh padanja je Dow Jones v sredo pridobil 2,5 odstotka, najbolj pa so se podražile bančne delnice. Tečaj delnic Bank of Americe je poskočil za sedem odstotkov. Foto: Reuters
Po treh dneh padanja je Dow Jones v sredo pridobil 2,5 odstotka, najbolj pa so se podražile bančne delnice. Tečaj delnic Bank of Americe je poskočil za sedem odstotkov. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je letos izgubil 22 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Obama bo danes kongresu in tudi celotni ameriški javnosti predstavil načrt za izboljšanje razmer na trgu dela, saj se je odpiranje novih delovnih mest v avgustu povsem ustavilo. Stimulacijski sveženj, vreden 300 milijard dolarjev, med drugim predvideva davčne olajšave in financiranje infrastrukturnih projektov iz zveznega proračuna. Ob politiki rekordno nizkih obrestnih mer, ki jo vodi Fed, torej v ZDA stavijo še na klasične keynezianske ukrepe. Po prvih izračunih bi ti ukrepi le za eno odstotno točko povečali rast bruto domačega proizvoda v letu 2012, kar ni poseben uspeh.

Rim potrdil varčevalni paket
Delniški trgi čakajo tudi na razplet četrtkovega zasedanja Evropske centralne banke. Ta je bila edina na zahodu, ki je "upala" po recesiji dvigniti obrestne mere, vendar je pričakovati, da bo zaradi težkih razmer, v katerih je spet evropsko gospodarstvo, najavila nevtralno denarno politiko. Dolžniška kriza je sicer nekoliko popustila, potem ko je sodišče v Karlsruheju odločilo, da Nemčija lahko sodeluje pri reševanju prezadolženih držav in potem ko je italijanski senat potrdil 54,2 milijarde evrov težak varčevalni paket, španski parlament pa opolnitve ustave o omejitvi javnofinančnega primanjkljaja.

Nemški padec izvoza večji od napovedi
Vodilne borze v Evropi in ZDA so v sredo občutno pridobivale (Frankfurt se je povzpel za štiri odstotke, newyorški Dow Jones za 2,5 odstotka) in na krilih bančnih delnic rast (v zmernejšem ritmu) nadaljevale tudi v četrtek dopoldne, čeprav se je nemški izvoz julija v primerjavi z junijem znižal za 1,8 odstotka. Analitiki so napovedovali le 0,1-odstoten padec. Indeks DAX30 (5.450 točk), ki je v torek padel na dveletno dno, je bil sredi dneva za okrog odstotek v plusu, vrednost delnic Deutsche Bank se je povzpela za pet odstotkov. Toda popoldne je DAX spet zdrsnil v rdeče območje. Zlato, ki je po torkovem rekordu (1922 dolarjev) v sredo padlo pod 1800 dolarjev, je spet nad 1830 dolarji.


Četrtkovi tečaji delnic v prvi kotaciji:

MERCATOR

+0,32 %

156,00 EUR

KRKA

+0,00 %

57,00

LUKA KOPER

-0,10 %

10,25

GORENJE

-0,74 %

6,75

TELEKOM

-0,80 %

68,45

PETROL

-1,16 %

170,00

INTEREUROPA

-1,16 %

1,621

NOVA KBM

-2,73 %

5,35


Včasih milijon evrov prometa, zdaj le nekaj tisoč

Indeks SBI TOP (660 točk) je padel tretjič v zadnjih štirih dneh, tokrat za pol odstotka. Po visoki sredini rasti so delnice Nove KBM ob le desetih sklenjenih poslih v skupni vrednosti šest tisoč evrov padle za skoraj tri odstotke. Za nostalgijo po dobrih starih časih: ko so delnice decembra 2007 začele kotirati na Ljubljanski borzi in se je cena povsem približala 45 evrom, je bilo dnevno za več kot milijon evrov prometa. Tečaj Krkinih delnic (411 tisoč evrov prometa) je ostal nespremenjen, cena je nihala med 57 in 57,5 evra. V prvi kotaciji so se podražile le Mercatorjeve delnice.

Bančne delnic tudi na tujem v nemilosti vlagateljev
"Slovenski bančni sektor ima še naprej težave, saj se odpisi nadaljujejo in močno vplivajo na rezultate bank. Obenem se v medijih pojavljajo zgodbe o novih stečajih podjetij, do katerih so običajno izpostavljene tudi slovenske banke. Posledično se ta negotovost in nezaupanje kaže na borznem trgu, večina vlagateljev pa se zato izogiba delnicam NKBM. Tudi globalno gledano bančne delnice v zadnjem času niso najboljša naložba. Recesija običajno najbolj prizadene finančni sektor, slovenske banke pa se še naprej ukvarjajo s težavami zadnje krize. Zato dodatni pritiski na ceno delnice niso presenečenje," je za MMC dogajanje, povezano z Novo KBM, komentiral Matej Šimnic (Alta).