Agencija za varstvo konkurence zoper nobenega ponudnika trenutno ne vodi postopka ugotavljanja kršitev. Foto: BoBo
Agencija za varstvo konkurence zoper nobenega ponudnika trenutno ne vodi postopka ugotavljanja kršitev. Foto: BoBo

Spletni portal Necenzurirano je namreč zapisal, da po njihovih informacijah Agencija za varstvo konkurence preiskuje ponudnika dostave hrane na dom Wolt.

Po pojasnilih AVK-ja so sklep o uvedbi raziskave trga dostave hrane prek digitalnih platform izdali konec aprila. "V okviru raziskave je agencija na relevantne deležnike na tem trgu naslovila več zahtev za posredovanje podatkov in trenutno analizira tako pridobljene podatke. Kadar togost cen ali druge okoliščine kažejo na verjetnost omejevanja ali izkrivljanja konkurence v državi, lahko agencija opravi raziskavo posameznega sektorja ali določenih vrst sporazumov v več sektorjih," so navedli.

Ob tem so dodali, da lahko agencija objavi poročilo o izsledkih raziskave brez zaupnih podatkov ter zainteresirane tretje osebe povabi, naj podajo svoje pripombe, lahko pa tudi uporabi podatke, ki jih je pridobila pri opravljanju raziskav v postopkih, ki jih vodi.

Kot so pri AVK dodatno pojasnili v objavi na spletni strani, so bili obveščeni tudi o določenih domnevnih nepravilnostih na trgu dostave hrane preko digitalnih platform, pri čemer izpostavljajo tudi podatek, da je na trgu le omejeno število ponudnikov tovrstne storitve in da vstopov ponudnikov nanj že več let ni. Po uvedbi raziskave so bili seznanjeni tudi z informacijo, da je podjetje Glovo, ki je bil eden ključnih udeležencev na trgu, 10. maja prenehal poslovati v Sloveniji. "Glede na to, da očitno obstajajo okoliščine, ki kažejo na verjetnost omejevanja ali izkrivljanja konkurence, se je agencija odločila, da opravi predmetno raziskavo," so navedli.

Po poročanju portala Necenzurirano naj bi agencija konkretneje preverjala, ali ponudnik dostave hrane Wolt, ki je od spomladanskega umika španskega Glova edini večji ponudnik te storitve v Sloveniji, omejuje konkurenco na trgu. A so pri AVK za STA izpostavili, da njihova raziskava ni usmerjena zoper posameznega udeleženca oz. ponudnika na trgu in da zoper Wolt trenutno ne vodijo postopka ugotavljanja kršitve.

"Lahko pa agencija podatke, pridobljene v sektorski raziskavi, uporabi kot podlago za morebitno uvedbo postopka zoper posamezne udeležence na trgu, če podatki iz opravljene raziskave trga potrdijo verjetnost omejevanja ali izkrivljanja konkurence," so zapisali in dodali, da zaradi interesa same raziskave v tej fazi več informacij ne morejo podati.

Bodo pa, so zagotovili, ob koncu raziskave objavili poročilo o izsledkih na svoji spletni strani.