V obeh dostavnih podjetjih zatrjujejo, da so v primeru identifikacijskih številk delovali v skladu z lokalno zakonodajo in s predpisi o varstvu osebnih podatkov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V obeh dostavnih podjetjih zatrjujejo, da so v primeru identifikacijskih številk delovali v skladu z lokalno zakonodajo in s predpisi o varstvu osebnih podatkov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Da morajo dostavljavci nositi identifikacijske številke, se je ljubljanski župan Zoran Janković s slovenskima podružnicama korporacij Wolt in Glovo dogovoril po tem, ko so na občini prejeli več pritožb o tem, da naj bi med dostavljanjem po mestu kršili cestnoprometne predpise.

V nasprotnem primeru so na občini razmišljali celo o tem, da bi dostavljavcem prepovedali vožnjo po središču mesta. Dostavljavci so identifikacijske številke, po katerih naj bi jih lažje identificirali v primeru storjenega prekrška, nosili od avgusta 2022 do aprila lani, nato pa so jih zaradi postopka informacijske pooblaščenke umaknili.

Informacijska pooblaščenka je lani umik identifikacijskih številk dostavljavcev odredila zaradi suma, da so neskladne z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. Avgusta lani je bila obema družbama izrečena odločba, v kateri je pooblaščenka ugotovila kršitev, s katero se je začel še prekrškovni postopek

Wolt za izrečeno globo vložil zahtevo za sodno varstvo

Sorodna novica Informacijska pooblaščenka: Dostavljavci hrane v Ljubljani oštevilčeni brez pravne podlage

Obe družbi sta nato v začetku letošnjega maja prejeli globo. Kot poroča časopis Dnevnik, je Glovo, ki se je 10. maja letos sicer umaknil s slovenskega trga, prejel globo 3250 evrov, ki je že pravnomočna. Wolt pa je za 17.000 evrov globe vložil zahtevo za sodno varstvo.

Informacijska pooblaščenka je po navedbah Dnevnika ugotovila, da so identifikacijske številke uvedli brez privolitve posameznikov, takšno oštevilčenje pa med drugim ni bilo nujno za izvajanje storitve. Ker sta podjetji že razpolagali z GPS-podatki dostavljavcev, po mnenju pooblaščenke ni bilo potrebe, da nosijo dostavljavci še številke, saj bi za to potrebovali utemeljen razlog, da jih ne morejo nadzirati na drugačen način.

Podjetji zatrjujeta, da sta delovali v skladu z lokalno zakonodajo

Ker je postopek še vedno v teku, ga v podjetju Wolt za časopis niso želeli komentirati. So pa poudarili, da so v primeru identifikacijskih številk delovali v skladu z lokalno zakonodajo in s predpisi o varstvu osebnih podatkov.

Sorodna novica Janković: "Odločitev za oštevilčenje kurirjev ni muha enodnevnica, ki bi mi priletela na pamet"

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je za časopis pojasnil, da ni seznanjen z vsebino odločbe, a je bil po njegovi oceni ukrep koristen za povečanje varnosti v mestu. "Identifikacijske številke so bile res rezultat dogovora z občino, in še vedno trdim, da se je s tem zmanjšalo število kršitev dostavljavcev," so pri časopisu povzeli županove besede.

Razvoj dogodkov so komentirali tudi na ministrstvu za delo, družine in socialne zadeve. Kot so poudarili, je bil po mnenju vodstva ministrstva dogovor ljubljanske občine ter podjetij Glovo in Wolt o tem, da dostavljavci hrane v Ljubljani nosijo identifikacijske številke, neustrezen in do prekarnih delavcev tudi žaljiv.

Do nošenja identifikacijskih številk dostavljavcev Wolta in Glova so bili pred dvema letoma kritični tudi sindikati in nevladniki. Opozarjali so, da želijo občina in podjetji krivdo prenesti na delavce in delavke, namesto da bi sami prevzeli odgovornost za ustvarjanje razmer, ki dostavljavce silijo v kršitve cestnoprometnih predpisov.