Slovenski akterji morebitnega prodajanja Mercatorjevih delnic molčijo ali pa zanikajo kakršna koli namigovanja o tem. Foto: RTV SLO
Slovenski akterji morebitnega prodajanja Mercatorjevih delnic molčijo ali pa zanikajo kakršna koli namigovanja o tem. Foto: RTV SLO

Mercator napadamo z različnih pozicij ... kasneje bomo svoje deleže v Mercatorju združili.

Neimenovani vir pri Altimi
Prostori Istrabenza
Morebitna prodaja Mercatorjevih delnic je čedalje bolj zavita v tačnico skrivnosti. Foto: RTV SLO
Zoran Janković
Nekdanji prvi mož Mercatorja je zanikal namigovanja, da naj bi mu Beko finančno pomagal. Foto: RTV SLO

Za delnico londonski sklad Altima Global Situations Master Fund, ki ga upravlja Altima Partners, ponuja 41.000 tolarjev, kar je 3.000 tolarjev več od cene, po kateri sta Mercatorjeve delnice prodala paradržavna sklada Kad in Sod.

Ponudbo, ki ni predmet javne ponudbe po zakonu o prevzemih, bo Altima objavila v četrtek, so sporočili iz borznoposredniške družbe Ilirika, ki bo sklad zastopala pri nakupih. Iz Ilirike so še sporočili, da gre za izključno portfeljsko naložbo.

Reuters: Srbi stegujejo lovke po Mercatorju


Da je za nakupom četrtinskega deleža Mercatorja srbski poslovnež Miroslav Mišković, lastnik podjetja Delta, je zapisala tudi agencija Reuters, ki je poročala, da bi šlo lahko tudi za sovražni prevzem. Sklad Altima naj bi sprva Mercatorjeve delnice kupoval na borzi, nato pa bi objavili tudi prevzemno ponudbo.

Z nakupom Mercatorja bi preprečili rivalstvo na trgih nekdanje Jugoslavije in oblikovali veliko trgovsko združbo, ki bi se nato širila, vse skupaj pa bi lahko bila le taktična poteza, s pomočjo katere bi prisilili Mercator, da se združi s srbsko družbo Delta in hrvaško družbo Agrokor, je za Reuters še povedal njihov vir.

Laško in Istrabenz ne prodajata
Tako iz Pivovarne Laško kot iz Istrabenza so sporočili, da svojega deleža v Mercatorju ne nameravajo prodajati. Istrabenz in Pivovarna Laško sta se sicer s pogodbo, sklenjeno avgusta 2005 zavezala, da v primeru prodaje Mercatorjevih delnic po višji ceni razlika pripada paradržavnima skladoma Sod in Kad. Sklada imata za vse Mercatorjeve delnice do 17. septembra 2009 predkupno pravico.

V Mercatorju pa tudi danes niso prejeli nikakršne najave o morebitnem prevzemu družbe, informacij ali najav potencialnih investitorjev o nakupu delnic, ki niso zavezane prevzemni zakonodaji, pa ne morejo komentirati.

Londonska Altima Partners, katere solastnik je tudi Radenko Milaković, poslovnež iz Bosne in Hercegovine, je investicijska družba, ki upravlja z več kot dvema milijardama premoženja.
Četrtina Mercatorja - 37 milijard tolarjev
Mercatorjev kapital je po vpisu delnic iz dokapitalizacije ocenjen na 3.590.844 delnic. Tako bi morala Altima za četrtinski delež odšteti skoraj 37 milijard tolarjev.

Za nakupom Beko in Mišković?
V medijih so se, kot je znano, že konec prejšnjega tedna razširile govorice, da naj bi največjega slovenskega trgovca prevzela srbska poslovneža Milan Beko, predstavnik podjetja FPP Balkan Limited, in Miroslav Mišković, lastnik podjetja Delta, v povezavi z ruskim ali angleškim kapitalom.

Beka in Miškovića je danes sprejel srbski premier Vojislav Koštunica, ki podpira vsakršne načrte obeh srbskih poslovnežev, ki naj bi jutri, v sredo, pripotovala tudi v Slovenijo.

Na Ljubljanski borzi je promet z Mercatorjem presegel milijardo tolarjev, najvišji posli pa so se sklepali tik pod 40.000 tolarji za delnico.
Tudi sestanek Janša-Bavčar?
V javnosti še vedno močno odmeva zanikano srečanje Janša-Bavčar, saj naj bi se danes zaradi prodaje Mercatorja srečala predsednik vlade Janez Janša in Igor Bavčar, vendar so to v njunih uradih zanikali. Istrabenz je tudi zanikal, da naj bi podjetje prodalo delnice Mercatorja, in ponovil, da je strategija Istrabenza, da ostane v najboljšem sosedu na dolgi rok.

Janković pripravlja tožbo?
O tožbi zaradi obvezne objave prevzemne pogodbe za Mercator, ki je Istrabenz in Pivovarna Laško nista podala, naj bi razmišljal nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković, še pišejo Finance. Janković govoric ni želel komentirati, je pa zanikal namigovanja, da mu je pri dokapitalizaciji Mercatorja z 800 milijoni tolarjev pomagal Milan Beko, predstavnik FPP Balkan Limiteda.

Bosta Kad in Sod nadaljevala prodajo državnega premoženja?
V Financah pišejo še, da naj bi se nadaljevala politika umika države iz gospodarstva, saj naj bi Kad in Sod po neuradnih podatkih v prihodnjih dveh letih prodala državne deleže tudi v Gorenju, Istrabenzu, Merkurju, Delu, Pivovarni Laško, Termah Čatežu in Heliosu.

Mercator napadamo z različnih pozicij ... kasneje bomo svoje deleže v Mercatorju združili.

Neimenovani vir pri Altimi