Po desetih letih v Raiffeisen banki opuščajo misel, da bi dosegli bančni vrh. Foto: BoBo
Po desetih letih v Raiffeisen banki opuščajo misel, da bi dosegli bančni vrh. Foto: BoBo

Kot poroča časnik Finance, naj bi banka s sedežem v Mariboru število zaposlenih zmanjšala za približno 150 ljudi. Trenutno ima banka Raiffeisen 326 zaposlenih, konec leta 2010 pa jih je imela 36 več, piše Dnevnik, ki dodaja, da naj bi odpustili zlasti tiste, ki so zaposleni v centrali v Mariboru. O konkretnih številkah na banki sicer ne želijo govoriti. Finance poročajo, da so po neuradnih informacijah zaposlene z rezih že seznanili, področni direktorji pa naj bi imeli nekaj dni časa, da se odločijo, ali so v rezih pripravljeni sodelovati.

Finance še pišejo, da naj bi v banki postopoma načrtovali odpoklic slovenske uprave in prenesli posel na dunajsko centralo, kar so na dunajski centrali za časopis zanikali in dejali, da za zdaj načrtov za zamenjavo članov uprave, predsednika Klemensa Nowotnyja in Gvida Jemenška, nimajo. Raiffeisen banka je lani pridelala 5,5 milijona evrov izgube.

Razloga za tako obsežno reorganizacijo naj bi bila sorazmerno nasičen bančni trg v Sloveniji in omejen potencial banke, ki zaseda deseto mesto na trgu. Napovedani ukrepi naj bi bili specifični za slovenski trg, vendar, kot poroča Dnevnik, poznavalci razmer ne izključujejo možnosti, da bo ta model reorganizacije nato uporabljen tudi za reorganizacijo celotne avstrijske skupine in njenih hčerinskih bank.

Stranke naj ne bi čutile posledic, podjetja v težavah pa
Slovenska uprava zatrjuje, da bo banka v Sloveniji ohranila vseh 17 poslovalnic, sprememb za stranke pa ne bo. Zmanjšanje obsega poslovanja pomeni najverjetneje tudi zmanjšanje posojilne dejavnosti. Kot piše Dnevnik, je le malo možnosti, da bi bili v času reorganizacije v banki zainteresirani za sodelovanje pri sanaciji slovenskih podjetij. To zna biti posebej kritično pri podjetjih v težavah, kjer banke svoje sodelovanje pri podaljšanju posojil običajno pogojujejo s sodelovanjem preostalih vpletenih bank, še dodajajo v Dnevniku.

Konec lanskega leta je imela slovenska Raiffeisen banka 1,52 milijarde evrov bilančne vsote oziroma dobre 3 odstotke bančnega trga. Pravnim in drugim osebam je posojala 810 milijonov evrov, 30 manj kot leto prej, posojila prebivalstvu pa je lani okrepila z 261 milijonov na 297 milijonov evrov, pišejo Finance. Vloge prebivalstva so lani v banki upadle z 221 milijonov na 218 milijonov evrov, še dodajajo v časopisu.

Slovenska banka dosega najslabše rezultate znotraj skupine
Skupina Raiffeisen je na slovenskem trgu že deset let, odkar je prevzela Krekovo banko, kljub temu pa je Raiffeisen banka med manjšimi v Sloveniji. Skupina Raiffeisen bank International (RBI) sicer na večini trgov, kjer je prisotna, sodi med največjih pet bank. Dnevnik še piše, da RBI na slovenskem trgu dosega najslabše rezultate. Posluje z izgubo, od leta 2002 ni niti enkrat izplačala dividend in je najbolj odvisna od financiranja svoje matične banke, dodajajo v ljubljanskem časopisu.