Nadzorniki niso upoštevali zahtev bank, da mora Bavčar iz Istrabenza oditi takoj. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki niso upoštevali zahtev bank, da mora Bavčar iz Istrabenza oditi takoj. Foto: MMC RTV SLO
Postojnska jama

Na četrtkovi maratonski seji nadzorni svet Istrabenza namreč znova ni razrešil direktorja družbe Igorja Bavčarja, kar banke še vedno zahtevajo. Zato so se predstavniki bank upnic znova sešli in se seznanili z novim stanjem v koprskem holdingu.

Igor Bavčar tako očitno na čelu Istrabenza ostaja do 15. maja, ko mu po sklepu nadzornega sveta poteče mandat. V tem času bo pripravil tudi sanacijski načrt družbe, osnutek naj bi obravnavali že prihodnji teden.

Ena izmed bank je že vložila predlog za stečaj
Bankam upnicam je holding skupaj z družbami Istrabenza sicer dolžan skoraj milijardo evrov, ena izmed upnic, banka Bawag, pa je na Okrožno sodišče v Kopru že vložila predlog za začetek stečajnega postopka Istrabenza. Sodišče je zdaj predlog poslalo holdingu, ki mora odgovoriti v 15 dneh, zaprosi pa lahko tudi za 2-mesečni odlog.

Mali delničarji napovedujejo tožbe
Če bo za Istrabenz res uveden stečaj, pa so v Zavodu za zastopanje malih delničarjev, ki je še v postopku ustanavljanja, že napovedali tožbo proti vodilnim v družbi. Predsednik zavoda Stanislav Zajšek namreč poudarja, da interesi malih delničarjev v Sloveniji niso primerno zastopani.

Informacije, ki zadevajo dogajanje v Istrabenzu, je označil kot "zastrašujoče", in navedel, da se mali delničarji množično obračajo nanj in sprašujejo, kaj lahko storijo. Po njegovem mnenju se v takih primerih ni mogoče izgovarjati na recesijo, temveč so vodilni v podjetju moralno in odškodninsko odgovorni za nastali položaj, zato zavod v takih primerih napoveduje odškodninske tožbe proti "nesposobnim menedžerjem".

Zanimanje za odkup posameznih družb se že kaže
Za odkup posameznih družb Istrabenzove skupine pa se že zanimajo nekateri gospodarstveniki. Tako je Postojnska zbornica Gospodarske zbornice Slovenije ta teden v imenu lokalnih gospodarstvenikov upravi in nadzornemu svetu Istrabenza ter predsedniku konzorcija bank upnic te družbe Drašku Veselinoviču poslala pismo, v katerem jih obvešča o interesu za odkup podjetja Turizem Kras Postojna, ki je v lasti Istrabenza. Istrabenz podjetja Turizem Kras, ki upravlja s Postojnsko jamo in Predjamskim gradom, za zdaj še ne prodaja.

A. S.